TW
3

El jutge José Castro, qui va ser l'instructor del cas Palma Arena, tanca la llista de Sumar MÉS per a les eleccions al Congrés espanyol. Ja ho va insinuar la líder de Sumar, Yolanda Díaz, en un acte a Palma, quan va afirmar: «Sumar va de persones com Castro que fan feina tots els dies per a fer un país millor».

Així queda Sumar MÉS:

1. Vicenç Vidal

2. Elisabeth Ripoll

3. Esteve Barceló

4. Viviana de Sans

5. Jorge Rosselló

6. Emma Navarro

7. Marina Sansaloni

8. José Castro

Suplents

1. Rosa Palliser

2. Artur Parrón

Notícies relacionades

3. Laura Celià

4. Sebastià Lliteres

5. Angelina Pérez

6. Maria Ribas

7. Pere Sampol

Vidal ha volgut destacar dos llocs honorífics, el de Pere Sampol, que tanca la llista de suplents i el del jutge José Castro com a número vuit de Sumar MÉS a la cambra baixa. Castro, nascut a Còrdova, va ser funcionari de presons fins que va ingressar a la carrera judicial que el va acabar duent a Palma on, cinc anys després d’arribar es va posar al capdavant del jutjat d’instrucció número 3 des d’on, a pesar seu, va guanyar notorietat arran del cas Nóos o el Palma Arena. Jubilat, dos anys després del que li hagués tocat, per voluntat pròpia, «l’ex magistrat mostra el seu compromís per millorar la vida de les persones acceptant formar part de la candidatura», ha subratllat el cap de llista que s’ha mostrat «orgullós i honorat» de la presència de Castro i Sampol.

Pel que fa a Elisabeth Ripoll (Palma,1986) és historiadora, cossiera i mare. Llicenciada en Història per la Universitat de les Illes Balears, Màster en Història Contemporània, Màster en Formació del Professorat i Doctora en Història amb la tesi 'L’organització política socialista entre l’emigració espanyola a la República Federal d’Alemanya (1960-1982)'. S’ha especialitzat en moviments migratoris, moviment associatiu i didàctica de la Memòria democràtica, destacant el projecte 'Pla d’educació per a l’estudi de la memòria democràtica a les Illes Balears'. Professora al grau en Educació Primària i al grau en Història de la UIB, forma part del Grup d’Estudis de la Cultura, Societat, Comunicació i Pensament Contemporani de l’Institut de Recerca Educativa i és subdirectora del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB. Autora del llibre 'La memòria Democràtica a les aules' (Lleonard Muntaner, 2021) i de diferents capítols a obres conjuntes entre les que destaquen 'El paper de CCOO a l’emigració exterior a Europa durant el franquisme i la transició', 'Emigració exterior i associacionisme en el temps present', 'Les mobilitzacions per a la protecció del medi ambient a Eivissa des del 1991 fins l’actualitat', 'El moviment per a la recuperació de la memòria històrica i democràtica a Mallorca' entre d’altres.

El número 3 de la llista l’ostenta Esteve Barceló (Ciutadella, 1975), director insular de Medi Ambient al Consell de Menorca en funcions. És llicenciat en Biologia i especialitzat en Organismes i Sistemes per la Universitat de Barcelona. Obtingué el Certificat d’Aptitud Pedagògica a l’Institut de Ciències de l’Educació de la mateixa universitat. Entre els anys 1999 i 2005 va desenvolupar la seva carrera professional en l’àmbit del sector privat, realitzant gestió de residus i tractament d’aigües residuals. A partir del 2005 entra a l’àmbit públic, gestionant àrees de sanejament i tractament d’aigües residuals a l’Agència Balear de l’Aigua. Des de 2001 és membre de la secció de Ciències Naturals de l’Institut Menorquí d’Estudis.

Viviana de Sans és la número 4 de la candidatura. Nascuda a Caldes de Montbui, Barcelona, el 1967, es va traslladar a Eivissa amb els seus pares quan tenia onze anys i en aquesta illa hi ha fet la vida. Mare de dues filles, va estudiar Ciències Polítiques i va ser la primera dona a l'Estat espanyol en exercir com a bombera d'aeroport, el 1996, essent aquesta la seva professió. Va entrar a política el 2014 amb el naixement de Podem, del qual n'ha sigut responsable a l'illa d'Eivissa des dels inicis. Entre 2015 i 2019 va exercir de vicepresidenta del Consell Insular d'Eivissa i la legislatura passada va ser la Cap de Gabinet del vicepresident Juan Pedro Yllanes, a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears. Posteriorment, el 2022, va tornar a la seva professió de bombera.

D’Eivissa també és el número 5 de la llista de Sumar MÉS al Congrés dels Diputats. Es tracta de Jorge Rosselló (Madrid, 1976) que, actualment és diputat per les Illes Balears a la Cambra Baixa. Té dos fills i va començar en política als 17 anys en el Sindicat d’Estudiants per a, un any després, incorporar-se a Esquerra Unida. Va ser regidor de Santa Eulària des Riu durant dues legislatures. Exerceix de tècnic de prevenció de riscos laborals des de l’any 2002, mentre estudia la carrera d’Antropologia Social i Cultural per la UNED.

Emma Navarro (Palma, 1979) resideix a Menorca des de l’any 2007 i és el número 7 de la llista. Mare de d'un fiet i una fieta, geògrafa de formació, s'ha dedicat a la planificació del transport i la mobilitat, tant a l'empresa privada, com en el sector públic. Va ser directora insular de carreteres al Consell Insular de Menorca i és membre de dues entitats menorquines que reivindiquen la maternitat feminista i el respecte per a la infància. Actualment és regidora en l'oposició a l'Ajuntament de Sant Lluís, com a representant de l'agrupació electoral Volem Sant Lluís.

Marina Sansaloni, (Ferreries, 2001) ostentarà el número 7 de la candidatura. Finalitzarà l’any que ve el doble grau de Dret i Ciències Polítiques a la Universitat de Barcelona. Des de 2017 és militant de les Joventuts d’Esquerra Menorquinista i de l’assemblea feminista de Menorca. Sempre ha fet feina de monitora d’infants i joves i també ha format part del moviment Escolta a Menorca. Va formar part de la llista del Parlament de Més per Menorca en les passades eleccions autonòmiques.

Elisabeth Ripoll ha volgut destacar que les persones que conformen la llista «fan honor al nom de la candidatura Sumar MÉS». Persones que «assumim el repte en un moment convuls per a la societat i que ens presentem convençudes que millorar la vida de les persones és possible tal com s’ha demostrat amb figures que ha impulsat Yolanda Díaz com els ERTOs, l’augment del Salari Mínim Interprofessional o la reforma laboral».

Pel que fa al Senat espanyol, en la circumscripció de l’illa de Mallorca, Sumar MÉS comptarà amb dos candidats encapçalats per Laura Pérez a qui seguirà Antoni Simó.