TW
1

El grup polític d'Unides Podem del Consell de Menorca demana a tots els ajuntaments de l'illa que facilitin la tramitació per a reconvertir els locals buits en habitatges. Amb aquesta acció es pretén donar solucions a la manca d'habitatge, revitalitzar els nuclis urbans dels pobles i ciutats menorquines, així com ajudar els joves emprenedors que amb els seus projectes contribueixen a la diversificació de l'oferta.

La formació considera que ha arribat el moment, a causa de les dificultats d'accés a l'habitatge i els preus prohibitius que estableix el mercat, que els consistoris canviïn les ordenances o els Plans Generals d'Ordenació Urbana. Tot i ser conscients de les dificultats i que no és tasca fàcil, «apostam per facilitar que els locals tancats puguin complir les condicions d'habitabilitat».

La portaveu d'Unides Podem, Cristina Gómez, destaca els beneficis que comportaria la mesura: «El propietari que només tenia despeses per un local buit, i que continua tenint-les perquè paga un IBI, pot començar a tenir guanys. A més, també ens interessa com a societat gaudir de més habitatges, i en el cas d'aquests en concret, donen sortida a la gent gran amb problemes de mobilitat o persones amb diversitat funcional».

D'altra banda, Gómez planteja una segona opció, la creació d'una borsa pública de locals: «L'ajuntament compraria el local i posteriorment els treu a subhasta per a persones emprenedores, joves i economia social, amb projectes d'empresa innovadors o bé que tinguin de referència el producte local. En definitiva, que diversifiquin els centres històrics mentre el llogater disposa d'un espai a preu assequible durant una sèrie d'anys, et permeten arrencar l'activitat, i de passada contribueixes a revitalitzar el nucli antic del municipi».

Hi ha exemples com el de Barcelona, que mitjançant la iniciativa 'Amunt persianes' ha posat a disposició de la ciutadania 36 locals amb una reducció del preu de lloguer respecte al mercat d'entre el 30-50%.