En primer lloc, la formació ha proposat ampliar la regulació del canvi d'ús per eliminar places obsoletes i de baixa qualitat. «A iniciativa d'El Pi, la nova llei turística incorpora el canvi d'ús, que permet que establiments turístics d'una o dues estrelles es puguin reconvertir en habitatges, centres de salut o en edificis administratius i de recerca», ha explicat la diputada Maria Antònia Sureda.
En aquest sentit, la diputada ha afegit que la nova proposta de la formació, que durant la negociació de la llei el Govern no va acceptar, inclou que si un establiment hoteler es reconverteix en un edifici residencial es pugui modular el percentatge obligatori del 50% d'habitatges de protecció oficial o que s'estableixin beneficis urbanístics. Com a contrapartida hi hauria la possibilitat que s'eliminin del mercat també un percentatge de places turístiques, opció que la normativa actual de canvi d'ús no permet.
Per part seva, Josep Melià, portaveu de la formació, ha posat l'accent en el creixement urbanístic aprovat per l'Ajuntament de Palma i que algunes entitats calculen que suposarà 60.000 nous habitants i més de 400 hectàrees de sòl urbanitzable.
Segons Melià, «s'ha de fer una aposta clara per la contenció del creixement i avançar cap a una ciutat més compacta. L'any 1998 la població de Palma era de 319.000 persones i l'any 2021 de 419.000. El pacte de Cort s'omple la boca de saturació, però prenen mesures a la inversa, per incrementar precisament la pressió humana amb més desenvolupament urbanístic».
Finalment, Jaume Monserrat, vicepresident d'El Pi, ha reclamat recuperar tots els fons de l'ecotaxa per les externalitats negatives del turisme. «Estam cansats que el Govern utilitzi l'ecotaxa com un calaix de sastre per finançar projectes que no tenen res a veure amb la filosofia inicial. Com sempre, l'esquerra només ven màrqueting i titulars, però a l'hora d'actuar i prendre decisions valentes i fer servir els fons per anar cap a un canvi real del model turístic, fan servir el finançament per a tot manco per minvar la saturació».
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Li faltarà temps per deixar la promoció turística i tota aquella llei que tingui a veure amb el turisme en mans dels grans hotelers que se'n toquen un peu dels residents, i de Mallorca mateix, ells a omplir-se les butxaques per poder fer hotels i invertir els doblers que fan aquí en hotels al Carib, i a seguir destruint paratges naturals com ja han fet amb 3/4 de la costa Mallorquina i eivissenca sobretot.
Está claro que pensiones de baja estofa, casas de huéspedes y hoteles de una o dos estrellas deben desaparecer. Sin duda
En Meliá li ha agafat el gust a les escales de la Seu, tant li dona per perseguir top mantes com com erigir-se el paladí de la salvació d'aquesta terra, ni amb UM era creïble, ni amb Convergència, ni amb El Pi... Era, és, i serà un enterrador de partits...
Es politcs ha de ser mes valents ,a Mallorca lo que fa falta es prohibir tots es allotjaments turistics a ciutat, es que vulgui venir que vagi a un hotel , en cuant a sa compra de habitatges per estrangers , s' hauria de fer una llei que qui no dugues 15 anys empadronat a ses illes no pogues comprar res . Amb sos doblers de s' ecotaxa comprar finques i possesions per convertirles amb refugis o museus per es poble, no es tan mal de fer , es tenir voluntat i valentia.