«Aquesta decisió és una demostració més que estam lluny de restituir la memòria democràtica mentre sigui la justícia hereva del franquisme la que decideix sobre la protecció del monument feixista de la Feixina», ha assegurat el coordinador de MÉS-Estimam Palma, Miquel Àngel Contreras. «És una ingerència de representants del poder judicial en la sobirania popular i la voluntat de restituir els valors democràtics», ha continuat.
En aquest sentit, la formació ecosobiranista recorda que el TSJIB ha dictat sentència ignorant i menystenint els informes tècnics i patrimonials, tant de l’Ajuntament de Palma com del Consell de Mallorca, que ja varen dictaminar que aquest monument no té cap valor patrimonial, ni històric ni artístic. «Qui vol protegir la Feixina ho defensa per un valor sentimental, que pretén recuperar i mantenir presents en el paisatge urbà els vestigis d’un passat que no ha de tornar mai», ha afegit Contreras.
«Des de MÉS-Estimam Palma considera inacceptable aquesta decisió que torna a posar Palma en el mapa de la ignomínia i que l’allunya, una vegada més, dels valors democràtics dels països del nostre entorn, on els tribunals no es dediquen a protegir monuments exaltadors de règims totalitaris», ha asseverat el coordinador de la formació.
Així doncs, MÉS-Estimam Palma reitera el seu rebuig a aquesta decisió judicial i es compromet a continuar fent feina, des de totes les instàncies possibles, a favor de la recuperació de la memòria de les víctimes del franquisme i de la desaparició de tots els vestigis d’aquest règim criminal.
«Els monuments feixistes no tenen cabuda en el segle XXI a la nostra ciutat, són reminiscències d’un passat que alguns voldrien que tornàs», ha manifestat Contreras, qui ha recordat que suposen un atac frontals als principis de restitució democràtica recollits en la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears.
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No va ser en Noguera de Més que se va rajar i ho passar al Consell on se va rajar n’ensenyat? Més treu més profit del monument dret i per això el va deixar sense tocar. Ens menteixen massa
Es creuer Balears, pes febrer de 1937, participa juntament amb es creuers Canàries i Almirant Cervera a sa batalla de Màlaga. Bombardeja an es qui fugien per s'única sortida des cèrcol de sa ciutat, sa carretera costanera de Màlaga a Almeria. En es trist episodi que se coneixerà com 'La Desbandá' o sa Massacre de sa carretera Màlaga-Almeria. Maldament tots ets esforços de Franco per ocultar lo esdevengut, es metge canadenc Norman Bethune va conseguir captar fotografies i va narrar sa seva experiència en The New York Times: “Hi havien almanco 5.000 nins menors de deu anys, milers d'ells descalços… Decidim tornar-mos i començar a transportar-los per posar-los fora de perill”. Se calcula que, juntament amb la resta d'unitats, va causar més de 12.800 víctimes civils... Aquests se mereixen un monument?
Un dia o l´altre caurà...
Per a mi poden fer amb el monument un jardí vertical que tan de moda estan ara i seria una manera de dissimular aquesta pètrea i antiestètica mole i així quedaria mes integrada al parc i no faria mal d'ulls en mirar-lo com ara, Només es una idea o potser una decisió Salomònica
Aquest adefessi és una ofensa a les víctimes del franquisme, a la democràcia, a les Belles Arts i al bon gust.