cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín:

ACPV, Escola Valenciana i Plataforma per la Llengua es comprometen a «obrir més finestres» per la igualtat lingüística

Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana i Plataforma per la Llengua s'han compromès amb les entitats d'altres autonomies que com elles reclamen la igualtat lingüística a Espanya a «obrir més finestres» per a aconseguir-la després que el Congrés hagi aprovat part de la proposició no de llei que van impulsar recentment perquè es garanteixin els drets lingüístics dels ciutadans no castellanoparlants.

Així mateix, han acordat al costat d'aquests col·lectius obrir vies, en cadascuna de les autonomies en les quals hi ha més d'una llengua, perquè s'apliquin els acords reeixits en la Cambra Baixa i també celebrar una reunió amb el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, per a abordar aquestes decisions i reclamar el seu desenvolupament.

Representants de ACPV, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, des de València; Euskalgintzaren Kontseilua, des de Bilbao; AMESA, a Santiago de Compostel·la; NOGARA, a Saragossa, i Iniciativa Pol Asturianu, des de Gijón, han ofert aquest dijous una roda de premsa per a parlar d'aquestes qüestions.

La secretària de Escola Valenciana, Alexandra Usó, ha defensat la necessitat d'assegurar i garantir l'ús i el reconeixement de les llengües que es comparteixen en un mateix àmbit lingüístic, ha al·ludit a sentències que es manifesten en aquest sentit i que afecten de la Comunitat Valenciana i ha instat a complir amb el recollit en la Carta Europea de Llengües Minoritàries.

Va usar ha convidat a ±continuar avançant en la discriminació positiva de les diferents llengües d'un estat plurilingüe com l'espanyol, amb drets i deures en un espai que es comparteix». En aquesta línia, el secretari general d'Euskalgintzaren Kontseilua, Paul Bilbao, ha assenyalat que després del debat obert en el Congrés s'ha de «continuar treballant per a després d'haver obert una finestra en aquest camí, una petita esquerda en el mur de l'Estat espanyol, poder obrir moltes més finestres».

Així, Bilbao ha convidat a «mostrar unitat» entorn de les llengües regionals o minoritàries i ha assegurat que les entitats que les defensen es reafirmen en aquesta labor conjunta. «La nostra intenció és obrir totes les finestres», ha insistit, alhora que ha dit que l'objectiu de la compareixença d'aquest dijous era mostrar que aquests col·lectius continuen «amb la mateixa determinació perquè d'una vegada per sempre es doni un gir a la política lingüística de l'Estat espanyol».

"Aconseguim que el debat de la gestió de les llengües s'emportés en paràmetres adequats, que es parli de justícia, igualtat i llibertat. La qüestió de les llengües és una qüestió de democràcia", ha manifestat respecte al debat celebrat en el Congrés a partir de la proposició de llei impulsada.

Paul Bilbao, que ha esmentat també les recomanacions que el Comitè d'Experts del Consell d'Europa cap a a Espanya sobre les llengües minoritàries, ha agregat que «no vaig poder ser que milions de ciutadans de l'Estat espanyol siguin tractats com de segon nivell perquè no se'ls reconeixen els seus drets lingüístics». Ha ressaltat que les recomanacions citades estan «estrictament unides al platejat en la Cambra Baixa, a més de mostrar la disposició al consens».

Per part d'Iniciativa Pol Astuianu, s'ha valorat l'acord en el Congrés sobre l'oficialitat d'aquestes llengües i ha considerat que suposa «un gran impuls» a la labor duta a terme en aquesta sentit per les formacions i entitats que l'han defensat en tota Espanya. Ha indicat que en el cas d'Astúries «permet incrementar la pressió sobre els partits polítics respecte a la reforma de l'Estatut» autonòmic.

El secretari d'ACPV, Toni Gisbert, ha defensat la necessitat de fer realitat la reciprocitat de senyals televisius entre territoris d'un mateix àmbit lingüístic i ha instat a fer-la efectiva en aquesta autonomia per a puguin arribar les emissions des de Catalunya, TV3, i Balears, IB3. Ha reclamat al Govern valencià i central que s'ha habiliti un segon múltiplex perquè aquesta reciprocitat sigui «plena».

En nom de la Plataforma per la Llengua, Francesc Marco, ha demanat, també des del País Valencià, continuar avançant en la igualtat lingüística per a aconseguir que siguin realitat també punts de la proposició no de llei que van quedar fora de l'acord del Congrés. Així, ha instat a augmentar el reconeixement d'aquestes llengües i a fer-lo efectiu en àmbits com el judicial i l'econòmic, a més de treballar perquè es pugui interactuar amb elles en l'administració.

Marco ha considerat que l'actual Executiu espanyol, «el govern més progressista de la història, no actua com esperàvem» en aquest sentit i ha al·ludit a les mesures que s'adopten en favor de les llengües minoritàries en altres països. «A més d'obrir finestres, continuem treballant i reivindicant els punts que no es van aprovar» en el Congrés, ha insistit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.