Pla del president de la Generalitat, Quim Torra, realitzant una ofrena a la tomba de Francesc Macià el 25 de desembre de 2019 (Horitzontal)

TW
3

La sentència de Luxemburg, les negociacions per a la investidura i, sobretot, el discurs de Nadal del rei espanyol han centrat les tradicionals ofrenes florals a la tomba de Francesc Macià, en el dia que fa 86 anys de la seva mort, el dia de Nadal del 1933, del primer president de la Generalitat republicana.

Partits, institucions i entitats han anat cap al cementiri de Montjuïc per homenatjar l'Avi, com era conegut popularment Macià.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha respost al discurs del rei, que va assegurar que Catalunya és una «seriosa preocupació»: «El que és una seriosa preocupació és l'estat espanyol avui a Europa, un estat que vulnera els drets humans, que incompleix les resolucions dels tribunals de justícia europeus, que nega als catalans el seu dret inalienable d'exercir l'autodeterminació.»

En la mateixa línia, el president del Parlament, Roger Torrent, ha dit: «El que és una preocupació és un estat que no és capaç de donar una resposta democràtica a la ciutadania, que no és capaç de donar una resposta política a les demandes dels catalans i les catalanes. El que és preocupant és una monarquia que veu Catalunya com una preocupació, una monarquia que és incapaç, també, de donar una resposta a l'alçada de les circumstàncies a allò que demanen el conjunt dels catalans i les catalanes, que és més democràcia».

El cap de files d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha qualificat així el discurs de Nadal del rei espanyol: «Un discurs que no respecta Catalunya ni afegeix cap via de compromís ni de diàleg institucional».

El president del PdeCAT, David Bonvehí, ha parlat de paraules «buides»: «Les paraules d'ahir del rei són paraules buides, que no posen sobre la taula cap solució. No ha exercit les funcions que té encomanades per defensar els drets polítics, civils i de la ciutadania de Catalunya.»

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha respost al rei Felip VI que les seves apel·lacions al diàleg no tenen «cap credibilitat» des de l'1-O perquè va decidir «prendre partit» i ser «part del conflicte» contra la ciutadania de Catalunya.

El vicepresident de l'ANC, Pep Cruanyes, també s'ha dirigit al rei Borbó per dir-li que «la preocupació de Catalunya és que es vulnerin els drets fonamentals i no es respecti el dret de sufragi», i per això ha assenyalat que Catalunya vol ser «plenament sobirana i exercir el seu dret a decidir».

El PP, Ciudadanos i Vox elogien el discurs del monarca

Els partits polítics Vox, Ciudadanos i PP, han elogiat el discurs del rei espanyol. S'hi han referit amb adjectius com «moderat» o «assenyat» i han remarcat que és una «defensa de la vigència de la Constitució i la unitat d'Espanya».