MÉS per Mallorca mostra la seva «satisfacció» per l'aprovació a la comissió parlamentària de la Proposició No de Llei (PNL) que manifesta amb claredat quin tipus d'energia és la més adient per a les Illes Balear. El Parlament de les Illes Balears insta el govern de l'Estat a derogar de manera immediata l'anomenat ‘impost al sol’ i a no allargar de cap manera la vida útil de les centrals nuclears espanyoles.
Fa poc el president del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va sol·licitar al Ministre d'Energia allargar la vida de la central de Garoña, que ja era tancada des del 2012, tal com marcava la Llei, que estableix que la vida de les centrals atòmiques no pot anar més enllà dels 40 anys. «És evident que la voluntat d'allargar a 60 anys o fins i tot a 90 la vida útil d'aquestes centrals no respon en absolut a l'interès general, sinó a un interès particular que a més a més posa en risc la seguretat tant del medi ambient com de les persones», ha assenyalat el coportaveu de MÉS per Mallorca, David Abril.
Organisme polititzat
El portaveu de la formació ecosobiranista alhora ha assenyalat que el CSN és un organisme clarament polititzat, «on el mateix personal tècnic ha arribat a denunciar el partidisme de les decisions que s'hi prenen, i com el criteri professional i expert ha estat clarament marginat». És per aquest motiu que es demana al govern espanyol i a les Corts revisar la naturalesa i composició del Consell de Seguretat Nuclear, per tal que aquest organisme sigui veritablement independent i tècnic, i la seguretat mediambiental i humana siguin els criteris que el regeixin.
Cal recordar que la central de Vandellós II és a només 200 quilòmetres de les Illes Balears i que fa just uns mesos que s'han complert 25 anys d'un dels accidents nuclears més greus que s'han produït al sud d'Europa i que dia 11 de març es commemora l'aniversari de l'accident de Fukushima.
Responsabilitats
La proposta de MÉS per Mallorca també inclou responsabilitats per a totes les institucions de les Illes Balears que hauran de treballar activament per avançar cap a una transició energètica fonamentada en les energies renovables i la independència respecte a les energies brutes.
El PP, el Pi, i Ciutadans no han donat suport a la iniciativa, que ha estat aprovada amb els vots dels partits que signants dels #AcordspelCanvi. L'únic punt de la proposta de MÉS per Mallorca pendent d'aprovació, ja que a la votació s'ha produït un empat ha estat el que deia: «El Parlament de les Illes Balears insta el govern de l'Estat a no executar el segon cable elèctric entre la península i les Illes mentre no es redueixi la generació nuclear". Abril confia que s'aprovi al ple parlamentari, ja que tal com diu el portaveu "les Illes no podem romandre alienes davant aquesta amenaça, d'una magnitud tan transcendent en termes humans i ecològics. Sobretot, quan una part de l'energia que arriba al nostre territori és justament a partir del cable que aporta fins a un terç de l'energia que consumim, sense comptar amb el nou cable que s'hi pretén construir».
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Desmantelemos las cinco o seis que hay en España, pero las 40 o 50 que en Francia nos las tendremos que tragar. Y la nación gala no está en el Pacífico central. Los grandes inventos del TBO de los iluminados de cabecera. Ítem más. Por no hablar de los submarinos nucleares que atracan, accidentes incluidos, en Gibraltar.