Sovint la societat civil pren la iniciativa. A la imatge, una activitat a Son Gotleu contra la pobresa i l'exclusió. | Nuria Rincón.

TW
1

El PSIB denuncia al Parlament que “la majoria de ciutadans de Balears estam ara pitjor que fa tres anys i mig”. El portaveu adjunt dels socialistes a la Cambra, Vicenç Thomàs, està convençut de la influència negativa que el Govern Bauzá ha tingut en la vida de les persones.

L'oposició veu una línia descendent en “qualitat democràtica, l’economia i les prestacions socials” que rebien els ciutadans el 2011 i les que reben ara. Part de les iniciatives que el grup plantejarà demostren aquesta degradació, a través de dues de les qüestions de la sessió de control i una interpel·lació sobre el finançament de Balears.

I és que segons els socialistes, un dels grans problemes de l'executiu popular en aquest temps ha estat la incapacitat d'aconseguir un millor finançament per a l'arxipèlag, quelcom que ha comportat doloroses retallades a les polítiques de protecció social i en l’Estat del Benestar.

El principal grup opositor destaca que el pressupost de 2015 no redreça ni de bon tros la realitat, i afirma que els balears tendrem “uns pressuposts expansius i irreals”, basats en previsions de creixement massa optimistes.

Notícies relacionades

Així, exemplifiquen que el Govern preveu un augment del consum de les famílies, just quan els informes com el de FOESSA per Càritas indiquen que més de 300.000 persones es troben immerses o bé al límit de l’exclusió social.

Mil sense sostre
Aquesta dura realitat no passà desapercebuda tampoc per a Esquerra Unida (EU), qui remetent a dades de la Creu Roja destacà que un miler de persones sense sostre dormen al carrer a Mallorca.

Apunten que mentre el nombre dels que es troben en aquesta situació no deixa de créixer des de l’any 2009, hi ha un grup molt important de famílies que no tenen recursos econòmics per fer front a les despeses d’aigua i llum, quelcom crític davant la pròxima arribada de l'hivern.

Per a EU aquesta situació demostra el “fracàs” d’unes polítiques i una organització social que condemna una part important de la població a la marginalitat.

“La lluita contra la marginació i la pobresa hauria de ser el centre de totes les polítiques públiques, i el primer objectiu hauria de ser que cap persona es quedi sense cobrir les necessitats vitals i sense un habitatge digne. Els recursos hi són, el que manca és la voluntat política”, afirmen.