Imatge de Baos a la seu de CCOO a Palma. | Joan Torres

TW
9

Toni Baos és el cap de llista de la FECCOO a les eleccions de la Junta de Personal Docent no Universitari.

Lloc i data de naixement: Palma, 1972

Especialitat: Música de Primària

Centre on té la plaça: interí

Anys de docència: 11 anys

Anys de sindicalista: 11 anys

Representants del sindicat a la JPDU: 7

Per què es presenta com a cap de llista?
És una desició que hem pres a l'organització. El coherent és que ho sigui qui té la màxima responsabilitat i en aquest cas sóc jo.

D'on prové la seva vocació sindical?
M'agrada, és una opció. De fet una de les discussions que tenim a ca nostra és el temps que li dedico. És un problema, perquè si t'agrada li dediques molt de temps i això no es veu.

Els sindicalistes no gaudeixen de gaire bona fama.
Això és el que més mal em fa. No hi ha forma de reflectir les hores que li dediques i això és el que em fa més ràbia. Els sindicats no aconseguim que la gent ho valori. A CCOO hi ha dues generacions, els que van construir el sindicat i després la meva generació, que fem servir el sindicat com un instrument de lluita.

Quin és punt fort del seu programa electoral?
Crear confiança perquè la gent participi de la seva pròpia vida i que faci millorar els instruments que existeixen per no criticar només i canviar les coses. Estem a temps de què la gent guanyi confiança i entri a les organitzacions sindicals i de barri i pugui dibuixar el seu futur.

Quina és la base del conflicte educatiu a les Illes, si és que considera que encara n'hi ha?
Hi ha dos motius. El primer és l'atac que es fa des de l'Estat amb la proposta de la LOMQE que va contra una escola pública, gratuïta i laica. I el segon, el que es fa a les Illes Balears amb el TIL. El Tractament Integrat de Llengües (TIL) és la imposció d'una norma pedagògica

Quina opinió li mereix l'actual equip de la Conselleria d'Educació?
És un intent, que no arriba ni a intent, de maquillatge a destemps. És un voler i no poder. Deien que volien la pau social i van fer un gest, aixecar els expedients de Menorca, si bé li faltava el tema sociolaboral. Electoralment al PP no li interessa solucionar al problema que han generat. La inversió que han de fer és superior al redit electoral que esperen treure.

Què li demana al Govern que es formi de les pròximes eleccions autonòmiques?
Que defensi l'educació pública amb cor i ànima perquè és la garantia de tenir una societat més preparada i millor. A més, que faci esforços per cercar a la comunitat educativa les solucions. El qui governi ho tindrà molt fàcil en matèria educativa perquè hem deixat molt clar que necessita. Les taxes de fracàs escolar també s'han de reduir disminuint les ràtios a les aules.
El canvi ideal seria que l'educació fos el centre de la societat i que la jornada laboral, la sanitat i la resta girés entorn l'educació. L'educació ara ha de ser el que diguin els adults i això és molt egoista i poc enriquidor. Es podria conciliar i també milloraria el fracàs escolar perquè és proporcional a la dedicació que tenen les famílies cap als fills. Estic a CCOO perquè és un sindicalisme de classe i s'ha de canviar des dels diferents sectors, sanitat, hostaleria... Què ha passat a educació? Per mi allò 'dolent' que tenen UOB i Alternativa és que són corporativistes, com també ANPE.

Escola en català, sí o no?
Sí, clar i sempre. A l'últim congrés estatal, Catalunya, País Valencià i Balears, vam aprovar una resolució on defensem la immersió lingüística com a metodologia. Sinó treballes la cultura i la llengua d'un territori, oblidat de cohesionar-la en un futur.

Perspectives de guanyar el 4 de desembre?
No m'atreveixo a fer una previsió, però sí que hem vist que la gent de CCOO se senten còmodes. No hem estat rellevants en aquest conflicte, però ho hem posat el sindicat on havia d'estar. Esperem poder continuar fent feina. El treballador sempre necessita instruments sindicals.