TW
9

Representants de Plataforma per la Llengua, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i Òmnium cultural han presentat aquest dimecres a Barcelona el VII Informe sobre la llengua catalana, Informe CAT 2014, un treball que ofereix una cinquantena de dades d'àmbits diversos que reflecteixen l'estadi lingüístic en què ens trobam, i on la complexa situació lingüística a les aules de Balears no ha passat desapercebuda.

Oriol Sagarra, de part d'Òmnium, ha volgut destacar que el 2014 serà recordat pel "terrabastall" que ha fet el PP amb la llengua, expressada per exemple en la retirada efectiva de la vehicularitat del català a l'ensenyament de les Illes amb la imposició del trilingüisme, i també en l'apagada informativa en valencià, rere la desaparició de la ràdio i la televisió pública valenciana (RTVV).

Els ponents que han presentat l'obra han parlat d'una determinació política destinada a discriminar i reduir la presència del català a l'escola, que s'expressa a Balears amb el TIL, però a Catalunya també es percep en la judicialització del sistema d'immersió lingüística, i a València amb la reducció de línies en la llengua pròpia.

Aquesta voluntat s'expressa igualment en altres competències. Així, Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua -l'ONG del català-, lamenta que allà on l'estat espanyol té marge d'actuació, la situació del català empitjora.

"Se'ns tracta com una llengua minoritària tot i no ser-ho. Som una llengua mitjana al món", destaca Escuder, qui també reconeix que costa que els nouvinguts assumeixin el català com la seva llengua habitual.

Un dels terrenys preocupants és la justícia, i els presents han coincidit a reclamar un compromís més ferm i un augment de la utilització de la llengua per part dels magistrats i del sistema jurídic en el seu conjunt. Per contra, és destacable l'avanç a on no hi ha un marc jurídic, com en el cas de les noves tecnologies i les xarxes socials.

Pel seu cantó, el president de l'IEC, Joan Domènec Ros, ha destacat la importància de treballs científics com aquest, que en l'última edició s'ha traduït a l'anglès per donar a conèixer amb més garanties arreu del món la situació de la llengua catalana.