Mas durant les seves vacances a Menorca. | Javier Coll

TW
21

Quan Artur Mas i Gavarró (Barcelona, 1956) torna dilluns al seu despatx de la Generalitat, haurà d'afrontar dos mesos decisius per al futur de Catalunya i l'Estat espanyol. Fins llavors, passa la setmana plàcidament a Fornells, aliè al soroll mediàtic i polític que s'acosta.

Els mitjans catalans diuen que s'ha «refugiat» a Fornells, però la veritat és que ja porta 49 anys venint a l'agost. Què tenen de particular aquestes vacances?
Per a mi res. Bé, només una cosa. Sempre havíem estat a l'Hostal de S'Algaret, encara que el primer any (1965) el vam passar a Can Bordó, i ara estiuegem a l'apartament que ens vam comprarla meva dona i jo.

Hi ha molts catalans, com vostè, que ens visiten aquest mes. Un motiu més per abaratir els vols entre Menorca i Barcelona?
He parlat molts cops del tema amb els col·lectius de l'illa i tenen tota la raó. No té sentit que les tarifes per volar a Barcelona siguin molt més cares que enllaçar amb altres destinacions europees més allunyades.

Ja veu, ni Brussel·les ni Madrid tampoc ens entenen a nosaltres.
Sí, ja ho sé, i no només en aquest aspecte. Quan un territori com Menorca viu bàsicament del turisme has facilitar-ho, però aquí passa tot el contrari. I li puc dir que això és una barrera. Resulta dissuasori per al turista. I per als que resideixen a l'illa és un veritable drama.

Li resulta difícil desconnectar amb el que deixa a Catalunya?
No, m'és molt fàcil desconnectar. Trigo tot just unes hores, les de la travessia en vaixell des de Barcelona. En arribar ja és un altre món. L'únic 'problema' és que conec molts estiuejants catalans amb els quals em trobo, que em recorden les coses d'allà. Sense ells, la desconnexió seria total. I a l'inrevés, també. Al marxar de tornada, la connexió és igual de ràpida.

Quin paper jugaria Menorca en una Catalunya independent?
Això ja ho decidireu vosaltres. Nosaltres exercirem el nostre dret a decidir, i aquest dret val per a tots per igual.

Doncs Balears també porta molt de temps mirant les balances fiscals i anhelant inversions estatutàries que el Govern central no acaba de fer...
És que patiu exactament el mateix problema econòmic, però reaccioneu de forma diferent. L'Estat inverteix poc a Balears i a Catalunya i no compleix els seus compromisos estatutaris ni en un ni en un altre lloc. I, per si fos poc, el dèficit fiscal de Balears ha de ser fins i tot major que el català. Aquesta és la realitat. Encara que també depèn de la majoria política que ara governa les Illes.

Notícies relacionades

[Entrevista completa a Kiosko y Más o My News]