Els 44 estudiants que seran jutjats entre aquest dimecres i divendres, a partir de les 9.30 hores, per ocupar la Conselleria d'Educació, el 22 de maig de 2012, per protestar contra les retallades del Govern en matèria educativa, arriben a la barra amb el suport de tota la comunitat educativa.
La Fiscalia sol·licita per a set d'ells un any i mig de presó i sis mesos per a la resta. En concret s'atribueix a tots els inculpats un delicte de desordres públics mentre que als set s'els demana una pena major els acusa a més d'un delicte de lesions. El Jutjat Penal número 1 de Palma serà l'encarregat de jutjar. Els joves asseguren encarar el procés judicial "amb alegria i amb més força perquè en dos anys són moltíssimes les mostres de suport rebudes".
Segons l'acusació, els estudiants, juntament almenys sis menors d'edat, es van congregar davant de la Conselleria després de ser convocats per l'Assemblea de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i «sense que ningú hagués comunicat a l'autoritat governativa l'existència d'aquesta convocatòria», després d'això van accedir, segons l'escrit, a la terrassa de l'edifici per penjar una pancarta que deia 'Educació retallada, Conselleria ocupada'.
Posteriorment, relata la Fiscalia, els acusats, la majoria dels quals defensats en la causa per l'advocat Josep de Luis, van entrar a les dependències de la Conselleria, als departaments de nòmines, informàtica, servei d'educació primària i secundària, arxiu i incompatibilitats, per després pujar fins a la quarta planta de l'edifici on es trobava el despatx del llavors conseller, Rafel Bosch.
No obstant això, segons van defensar alguns dels estudiants denunciats davant el jutge, van estar en diverses dependències de la Conselleria, ja que «ningú ens va impedir el pas ni ens va dir que allà no es podia estar». És més, una d'elles va assegurar que els mateixos funcionaris «ens animaven a pujar a la quarta planta». «Entrem al despatx del conseller, jo sabia que ho era, i després d'això alguns funcionaris ens van impedir sortir, estant un d'ells davant de la porta» amb aquesta finalitat, segons va recalcar l'encausada.
Per la seva banda, una altra imputada va recalcar que quan van accedir al despatx hi havia dues persones, «un noi i una senyora que van començar a empènyer», en al·lusió a Ana María Rodríguez, cap de gabinet de Boch. Tot d'una, va apuntar, «vaig veure com queia la dona sense que ningú l'empenyés i quan es va aixecar va començar a donar manotades amb ràbia», davant la qual cosa «vam començar a dir el no a la violència». De fet, la inculpada va relatar que, després que alguns estudiants l'ajudaran a aixecar-se, «es va dirigir a un alumne i li va pegar un clatellot».
No obstant això, la Fiscalia assenyala que, quan es van congregar davant el despatx, Rodríguez i la secretària del conseller entrar per tancar-lo amb clau i impedir que entressin els alumnes. Segons afegeix l'acusació, set dels estudiants «la van sacsejar i van agafar amb força» a la cap de gabinet, causant-li diverses lesions, mentre que, a continuació, es van asseure a terra mentre un d'ells llegia un text de protesta i un altre tocava un violí, romanent en el lloc fins que van ser desallotjats per la policia.
Un estudiant denúncia la cap de Gabinet
Es dóna la circumstància que un dels estudiants va arribar a interposar una denúncia contra la cap de gabinet de Boch arran del cop al cap que suposadament li va clavar durant l'acte de protesta. En la seva denúncia, l'afectat asseverava que les tres persones que en aquell moment es trobaven a la Conselleria, entre elles la denunciada, volien tancar-se a ell i als seus companys, després de la qual «hi va haver una sèrie d'empentes per intentar sortir i aquestes tres persones no ho permetien».
Tal com relatava en l'escrit, un company de la cap de gabinet, en aquest forcejament, va tirar a terra a Rodríguez de forma accidental, i quan aquesta es va aixecar de terra es va dirigir cap a l'estudiant i li va pegar un cop al cap, «tipus clatellot contundent».
Els encausats per entrar a la Conselleria, a la barra amb el suport de tota la comunitat educativa
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.