Sor Lucía, aquest dimecres a Palma on ha vingut a presentar el seu llibre 'Mi claustro es el mundo'. | Joan Torres

TW
26

Sor Lucía Caram (1966, Tucumán, Argentina) és monja de clausura al Convent de Santa Clara de Manresa (Barcelona) i una persona dedicada a ajudar els pobres. La crisi va fer que de les vuit persones a qui donaven menjar, actualment hagin passat a 1.300 famílies. Caram s'encarrega de gestionar un banc d'aliments, una residència de persones sense sostre, pisos tutelats i projectes per a formar persones sense recursos i per a malalts mentals.

Aquestes són algunes de les vivències que explica al llibre 'Mi claustro es el mundo', que ha vingut a presentar a Mallorca.

Ha patit censura per dir obertament el que pensa sobre temes controvertits per l'Església?
Amb el papa Francesc s'ha acabat el temps de la prohibició de la gent que es dedicava a controlar la fe dels altres. Abans que hi hagués l'actual papa, el bisbe d'Oviedo va prohibir unes conferències i jo em vaig retirar.

El papa diu que el celibat no és un dogma de fe i que es podria revisar aquesta qüestió.
El celibat en el cas dels capellans hauria de ser una qüestió opcional. Crec que l'església ho ha de revisar. L'opció de la vida matrimonial és un dels dons més grans i renunciar a això per restar disponible és difícil.

La manca de nous religiosos no té res a veure en aquest replantejament?
Ja ve de fa molt temps, molta gent ja ho plantejava. Des del començament no era així, el papa Pere estava casat i tenim papes que tenien la seva dona. Després per un tema econòmic es va imposar el celibat.

Notícies relacionades

Podríem tornar a tenir un papa casat?
Jo penso que sí, però per exemple a l'Església Maronita són catòlics i es poden casar, però si són bisbes no. El papa és positiu que sigui cèlibe en el sentit de què està totalment alliberat.

De no ser monja a què s'hauria dedicat?
A estar al costat de la gent com hi estic. La meva vocació de petita era aquesta. Pensava que faria la meva família, tenia un nòvio i vaig optar per la vida religiosa perquè em fascinava la vida de Jesús i veia a les monges que eren felices.

Dóna suport al procés sobiranista de Catalunya?
El gran pecat de Rajoy és no voler escoltar, s'ha de fer la consulta, després ja en parlarem. No podem no escoltar perquè estem pujats a una majoria absoluta i intenten humiliar els altres. Amb aquestes Eleccions Europees no han pres nota. Penso que hem d'anar a votar i hi aniré, crec que en general la resposta serà “sí, sí”. Espanya és una fàbrica d'independentistes.

Com veu les formacions polítiques emergents com Podemos?
Em va escriure Pablo Iglesias per Twitter que em demanava que tinguéssim un canvi d'impressions perquè sintonitzàvem molt. No he vist el seu programa però recull la indignació de la gent.

Com valora el conflicte educatiu que s'arrossega a Balears?
Han volgut començar amb l'anglès i amb ximpleries per arraconar el català a l'escola. Recordo unes declaracions d'una diputada que deien que es podia aprendre amb Power Point. El que hi ha és una persecució encoberta, que crec que és descoberta, pel català. S'ha de respectar un poble i el seu tarannà, però les coses canviaran per la tossuderia de la història.

Quina opinió li mereix la vaga de fam de Jaume Sastre?
Quan hi ha un tema d'una injustícia, parlem de dejuni evangèlic, com diu Pere Casaldàliga. No és només una vaga de fam és una opció de justícia evangèlica.