El rector Huguet ha llegit a la UIB el manifest conjunt de les universitats espanyoles. | Pere Bota

TW
4

Els rectors de les universitats espanyoles s'han unit aquest dimecres per a exigir la finalització de les mesures extraordinàries que han retallat l'estudi, l'activitat docent i la investigació en els últims anys, i han demanat que se'ls pari esment perquè la universitat és necessària en la recuperació econòmica.

El president de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), Manuel López, rector de la de Saragossa, ha assenyalat, després de la lectura d'un document conjunt d'aquestes institucions en l'escalinata del Paranimf, que els danys que es produeixen en un sistema com l'universitari són «llargs», i els rectors volen advertir «amb serietat» el que està passant.

La lectura d'aquest document s'ha repetit en les institucions acadèmiques que formen part de la CRUE, 50 públiques i 25 privades, en alguns llocs de manera conjunta. Al campus de la Universitat de les Illes Balears (UIB) l'encarregat de la lectura ha estat el rector, Llorenç Huguet, en un acte celebrat el migdia davant l'edifici de Son Lledó.

En el text es demana la «supressió de les mesures excepcionals que vagin més enllà d'un estalvi racional i una gestió eficient i austera» davant les perspectives de millorança econòmica a Espanya. Preus públics de matrícula en les universitats «accessibles i raonables» en tots els nivells formatius i recuperar el sentit de les beques i ajudes com «garants de l'equitat», són algunes de les peticions que fan els rectors com una «crida d'atenció» a la classe política.

Segons el president de la CRUE, la universitat està «asfixiada» ja que han estat moltes les mesures que han anat acumulant-se, primer el finançament general i després les «retallades en investigació i les pujades de les taxes», molt particularment dels màsters, que han afectat de manera important a l'atracció d'estudiants.

En el document de la CRUE es diu que la universitat espanyola, com l'europea, afronta necessitats d'adaptació del seu sistema a una realitat social i econòmica que exigeix una modernització de les seves estructures i funcionament, per al que és necessari la recerca d'un «ampli consens social i polític». Un consens que ha de començar «forçosament» per la recuperació de la normalitat en la vida acadèmica, docent i investigadora.