La fundació Jaume III considera que IB3 ha d'emprar un registre lingüístic "ultracol·loquial". | L.P. Bedoya

TW
26

La Fundació Jaume III surt en defensa de l'aplicació de l'article salat en els informatius d'IB3 i considera que la Universitat de les Illes Balears (UIB) “s'equivoca” en l'ús estàndard o el registre formal literari en els mitjans de comunicació.

La Fundació, que considera que la Universitat està “mal aconsellada” pel seu Departament de Filologia Catalana, creu que els mitjans de comunicació orals “requereixen una naturalitat, una frescor i una espontaneïtat que difícilment pot donar-se en un registre escrit”.

L'entitat considera que exigir el registre literari a aquests mitjans “és senzillament no entendre el paper que avui en dia tenen els mitjans de comunicació orals”. En aquest sentit, consideren que el model lingüístic d'IB3 ràdio i televisió “està encara en procés de construcció” i que no es pot considerar com una “cosa tancada”.

La Fundació també considera que l'estàndard, “propugnat” per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), “ha resultat ser un fracàs a Balears” que ha fet perdre “expressions que feia mil·lennis que parlaven els nostres padrins”.

La Fundació considera, finalment, que un mitjà públic ha d'emprar "un registre amb el qual s’ha de sentir identificat el públic que l’escolta”, el que implica, a parer seu, que ha d'utilitzar un “registre ultracol·loquial”. “Els agradi o no als catalanitzadors a ultrança, molts de ciutadans no se senten reconeguts en l’estàndard que fan servir els informatius d’IB3”.