TW
9

Els màxims representants de Foment Cultural de ses Illes (FCIB), l'entitat defensora de les modalitats insulars, es reuniren fa uns dies amb la delegada d'Educació a Menorca, Maite Torrent, per a reclamar un major suport i promoció al parlar del carrer de cada illa i a la cultura balear en conjunt.

La trobada s'encaminà a reclamar l'"urgent i necessari" compliment de l'article 35 de l'Estatut d'Autonomia, pel que fa a "l'especial estudi i protecció de les modalitats insulars", un punt que a FCIB consideren que de moment ha estat "retòric". A més, indicaren que "l'entitat no va néixer per inventar cap llengua nova", malgrat que l'ortografia i la gramàtica que proposa no surten, en la seva major part, de l'actual normativa de l'IEC.

Fonts de l'entitat balearista recordaren que les propostes que per ara s'han traslladat a la Conselleria d'Educació es poden resumir en tres punts que són, en primer lloc, que els llibres de text siguin en les modalitats i no en català estàndard, "sense mitges tintes, així com a Galícia els joves estudien en gallec i no en portuguès, i a Portugal s'estudia en portuguès i no en gallec".

La segona via passa perquè la Conselleria es comprometi a fomentar les modalitats i la cultura pròpia a través de l'educació, i que a les aules sigui "prioritari" estudiar novel·les, rondalles i literatura típica de Balears i no de Catalunya, com fins ara. Finalment, la tercera és que d'acord amb l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), es recomanin i es faci ús de les formes balears a l'administració pública, a l'educació i a la Ràdio i Televisió Pública de Balears, IB3.

Com es pot comprovar, per a fer realitat aquest projecte, el FCIB necessita una important col·laboració des de la Conselleria d'Educació i Cultura i l'IEB. En aquest sentit, els dirigents de la plataforma han anunciat una nova reunió amb Joana Maria Camps i "possiblement" amb Antoni Vera, ambdós els màxims representants d'aquests òrgans.