Cati Palau i Antoni Camps amb els adhesius als portàtils, al ple d'aquest dimarts. | Miquel A. Cañellas

TW
4

Els diputats del PP, Antoni Camps i Cati Palau, han lluit als seus portàtils uns adhesius en contra de l'avortament on es podia llegir “No existe el derecho a matar, existe el derecho a vivir.org”.

Palau defensà en un anterior ple que amb l'actual llei de terminis, les dones utilitzaven l'avortament com un sistema anticonceptiu més i que ella tenia constància que algunes “avorten tres i fins a quatre vegades”.

El ple rebutja instar al Govern central a retirar la reforma
El PP ha rebutjat aquest dimarts una moció del PSIB amb la qual pretenia instar el Govern central a retirar l'avantprojecte de reforma de la llei de l'avortament, ja que els populars, que han votat en contra, consideren que la llei de terminis ha de ser modificada per una altra normativa «que respecti els drets del concebut».

Durant el ple d'aquest dimarts, el PSIB ha acceptat les esmenes presentades pel PP amb les que sumava a diferents punts de la moció l'expressió « en compliment de la normativa vigent», si bé finalment els populars han votat en contra de tots els apartats.

Segons el portaveu adjunt del PSIB al Parlament, Vicenç Thomàs, aquestes esmenes presentades pel PP eren «difícils d'entendre». «Vostès defineixen i accepten que la interrupció ha de ser una decisió de la dona, lliure, gratuïta, estan dient que estan d'acord amb la Llei de 2010», ha manifestat el socialista sobre les esmenes abans que el PP votés en contra.

Thomàs, que ha demanat al PP que deixi «tranquil·les» a les dones, ha explicat els 11 punts de la seva moció, dos dels quals eren per reconèixer que la salut és un dret fonamental que s'ha de garantir universalment. A més, recollia la importància que hi hagi un accés a la interrupció de l'embaràs «lliure i gratuït», que es garanteixi l'accés a mètodes anticonceptius i que hi hagi equitat en l'accés als tractaments de reproducció assistida.

Mentrestant, la popular Palau ha explicat que a la seva formació no li «agrada» la Llei de terminis de 2010 ja que volen «que sigui modificada per una altra que respecti els drets del concebut». Així mateix ha assenyalat que les esmenes que han presentat estan dirigides a «respectar el marc normatiu vigent».

No obstant, ha dit que està molt «lluny» de la manera de pensar del socialista i ha presentat una altra esmena in voce - que no ha estat acceptada per Thomàs - que feia referència a la tramitació de l'avantprojecte de la llei orgànica.

D'altra banda, la popular ha assenyalat que el Govern està duent a terme un «treball intens» en relació a l'estratègia sexual i reproductiva. A més, ha indicat que el Govern central manté el finançament de 23 anticonceptius orals, tres d'ells d'última generació i «si no hi ha més és perquè els laboratoris no s'han volgut ajustar als preus», ha dit abans de fer referència a uns possibles «interessos ocults» del PSIB sobre el finançament d'aquest tipus de fàrmacs.

PP: la liberalització de la pastilla n'ha triplicat el seu ús
La parlamentària també ha opinat la «liberalització» de la pastilla del dia després «ha multiplicat per tres el seu ús» perquè hi ha «moltes dones» que la prenen «sense conèixer els efectes secundaris». D'altra banda, ha assegurat que no s'ha produït «cap canvi de criteri» en relació a la reproducció assistida.

«Al Congrés podran aportar el que estimen convenient, no neguin al Govern la seva capacitat legítima de legislar», ha dit Palau el socialista abans d'afirmar que, quan ell era conseller de Salut de la comunitat, «alimentava les clíniques avortistes», «sense exigir-los una documentació que certifiqués que tot es desenvolupava com establia la llei» i sense que el preocupés «quina informació rebien les dones, ni si totes les que avortaven eren majors de 16». «Ara les dones tenen més seguretat sanitària i jurídica», ha conclòs la popular.

Per la seva banda, la portaveu adjunta de MÉS, Fina Santiago, ha coincidit amb la moció del PSIB i ha remarcat la importància que hi hagi informació sobre aquesta matèria perquè «l'accés a la salut sexual passa per la informació perquè si no podem trobar a dones que hagin d'avortar dues vegades».

La diputada ha lamentat que el PP hagi «exclòs» al 56 per cent de les dones que prenia la píndola anticonceptiva, així com a les homosexuals que volen ser mares i sotmetre a una inseminació artificial. A més, l'estat civil o si són famílies «reconstituïdes» també els condiciona en aquest accés, ha assegurat.

MÉS: el 80% rebutja la reforma
Santiago ha
fet èmfasi que el 80 per cent de la població rebutja aquesta reforma i que la Llei de 2010 « no va suposar cap problema». «Venim a fer política, vostès volen imposar la seva moral. Ens volen imposar una moral, la moral és una qüestió de creences. La llei durarà el temps que durarà el PP al Govern i confio que sigui poc temps», ha conclòs la econacionalista.