Fa 300 anys que les Illes Balears pateixen un espoli fiscal continuat, la plataforma pel Dret a decidir de les Illes Balears n'ha editat un vídeo per sensibilitzar de la situació. | Dret a decidir Illes Balears (Youtube)

TW
11

La plataforma pel Dret a decidir de les Illes Balears ha editat el seu segon vídeo on exposa durant nou minuts la necessitat de què l'arxipèlag recuperi “la independència, la democràcia i la llibertat”, després de 300 anys de patir l'espoli fiscal a què el sotmet Madrid.

'Història d'un espoli. Illes Balears' fa un repàs històric des de la conquesta de Mallorca per part del rei en Jaume I el 1229 que serví a les Illes per aconseguir les seves pròpies institucions. La prosperitat del territori serví per consolidar el segle XIII unes Illes Balears amb una poderosa indústria i aconseguir que el poble per fi se sentís lliure. Però tot canvià el 1715 quan Felip V envaí les Illes i imposà el Decret de Nova planta que acabà amb les institucions pròpies, amb la presència del català a l'àmbit públic i començà un espoli fiscal que avui en dia encara continua, segons denúncia la plataforma.

El vídeo relata el daltabaix que suposà per a la societat balear que el 75% dels seus impostos marxessin cap a Madrid i no retornessin en forma d'inversió. Tres segles després, la situació continua igual i el segle XXI ha revivat, segons relata la Plataforma, “la repressió cultural i lingüística (TIL i Wert)” i des del 1995 Madrid ha rebut de l'arxipèlag 57.000.000.0000 euros que no s'han retornat.