El president del Govern, José Ramón Bauzá, ha estat entrevistat aquest dilluns a la Cadena Ser, i sobre la qüestió educativa, el cap de l'Executiu ha afirmat: «El decret TIL és un compromís del PP, el govern és qui defineix la legislació en matèria educativa i els professors el que han de fer és complir la matèria legislativa i si no els agrada que es presentin a les eleccions».
En l'entrevista, realitzada per Pepa Bueno, Bauzá ha assegurat que l'Executiu ha mantingut una voluntat negociadora, i fins i tot de cedir davant el conflicte educatiu generat des de principi de curs, però han topat amb uns docents que s'oposen al TIL, demanant com a primera mesura la seva derogació, i que just volen una "educació de qualitat i en català", mentre ells aposten per a introduir un tercer idioma que millori la capacitació competencial dels alumnes de cara al seu futur laboral.
En aquest marc, el president balear ha reiterat que «alguns professors de l'educació pública utilitzen la immersió lingüística i la política a les aules per a no implantar el trilingüisme», a la vegada que constatava que en el cas de l'educació concertada i privada "no existeix cap problema", i això que aquest procés fa més temps que a aquests centres funciona.
«Política a les aules»
«El que està passant és una qüestió política, fan política a les aules», ha insistit Bauzá, que ha defensat el seu canvi de model educatiu emparant-lo en la xifra de fracàs escolar de la comunitat, que frega el 30 % i amb el qual l'arxipèlag és líder a l'estat.
També ha criticat el president el fet que a les negociacions s'hagi posat damunt la taula un tema com la Llei de símbols, que segons la seva visió, just té l'objectiu de garantir que als edificis públics no es faci política. «El que haurien d'explicar aquests professors és com no els va bé que no es faci política a les aules», ha indicat.
"Tota la societat diu 'no'"
Un altre punt important de la trobada ha estat l'oposició generalitzada que s'ha estès a Balears a les possibles prospeccions petrolieres a prop de les costes illenques. Sobre això, el president Bauzá ha manifestat que "tota la societat balear sortí dissabte al carrer per dir 'no' a les prospeccions", i ha insistit en el compromís que tot allò que puguin fer les institucions balears es farà per impedir aquestes accions avalades pel ministeri d'Indústria. Fins i tot, Bauzá no ha descartat l'opció d'acudir als tribunals.
A primera vista sobta aquesta lectura tan triomfalista de l'expressió del carrer, i més tenint en compte les fredes valoracions del passat fetes per l'Executiu, quan molts milers de persones sortiren a reclamar la fi dels atacs del Govern a la llengua pròpia, o a mostrar el compromís de la societat civil amb l'educació pública de les Illes.
41 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
¨Com ès nota que el president Bauzá no tè fills, pensa com una persona que no entén res d'infants...
Aquesta frasse d´en Bauzà no té cap ni peus, és incoherent a més no poder.
Ulleres? Llandera i forta! Ja intueix el seu fracàs en les pròximes eleccions! Ja m´aniria bé que només fos inu-TIL. Però recorda més n´Atila sembrant els camps de sal...
Voleu dir que aquest homenet no ha de menester ulleres? Si dissabte passat "tota" la societat va sortir al carrer per dir no a les prospeccions, no entenc com és que diu que allò del 29 de setembre era una minoria no representativa. Si les cinc mil persones de dissabte eren "tota" la societat, les cent mil del setembre què eren? Si algú m'ho explica i, sobretot, si algú li explica a ell...
"Si una llei és injusta, l'home no té només dret a desobeir, està obligat a fer-ho." Thomas Jefferson.
La llibertat política d'un ciutadà depèn de la tranquil · litat d'esperit que neix de l'opinió que té cadascun dels seus seguretat . I perquè existeixi la llibertat cal que el govern sigui tal que cap ciutadà pugui témer res de l'altre . Quan el poder legislatiu està unit al poder executiu en la mateixa persona o en el mateix cos , no hi ha llibertat perquè es pot témer que el monarca o el Senat promulguin lleis tiràniques per fer les complir tirànicament . Tampoc hi ha llibertat si el poder judicial no està separat del legislatiu ni l'executiu. Si va unit al poder legislatiu, el poder sobre la vida i la llibertat dels ciutadans seria arbitrari , ja que el jutge seria a la vegada el legislador . Si va unit al poder executiu , el jutge podria témer la força de l'opressor , Tot estaria perdut si el mateix home , el mateix cos de persones principals , dels nobles o del poble , exercís els tres poders: el de fer lleis , el d'executar les resolucions públiques i el de jutjar els delictes o les diferències entre particulars . Montesquieu , De l'esperit de les lleis .
Al meins els mestres han fet una carrera i oposicions, vostè apart d'ena llepant aqui i allà ¿quina carrera ha fet dins la politica? ses llepades degueren ser de top formiguer, perque el varen" col-locar" ¿mèrits? nhi havia que en tenien mès que vostè, pero no havian nascut ha Madriz, vostè es un noningù, com la consellera Camps, els "terrossos" s'apleguen perque si n'hi han de bons de politics, l'hi destapen les sevas mancansas. Per això se diu - no se apleguen si no se asemblen. Salut
"If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so." Thomas Jefferson.
La libertad política de un ciudadano depende de la tranquilidad de espíritu que nace de la opinión que tiene cada uno de sus seguridad. Y para que exista la libertad es necesario que el gobierno sea tal que ningún ciudadano pueda temer nada del otro. Cuando el poder legislativo está unido al poder ejecutivo en la misma persona o en el mismo cuerpo, no hay libertad porque se puede temer que el monarca o el Senado promulguen leyes tiránicas para hacer las cumplir tiránicamente. Tampoco hay libertad si el poder judicial no está separado del legislativo ni del ejecutivo. Si va unido al poder legislativo, el poder sobre la vida y la libertad de los ciudadanos sería arbitrario, pues el juez sería al mismo tiempo el legislador. Si va unido al poder ejecutivo, el juez podría temer la fuerza del opresor, Todo estaría perdido si el mismo hombre, el mismo cuerpo de personas principales, de los nobles o del pueblo, ejerciera los tres poderes: el de hacer leyes, el de ejecutar las resoluciones públicas y el de juzgar los delitos o las diferencias entre particulares. Montesquieu, Del espíritu de las leyes.
I fer lleis injustes es diu prevaricar. Rls ciutadàns de les nostres Illes no ens mereixem això.