La consellera Camps i el president de l'IEB, Antoni Vera, el dia que presentaven el llibre de les modalitats balears. | Anabel Gil.

TW
37

La Fundació Jaume III sortí ahir al pas de les crítiques econacionalistes a la cerca d'IB3 de filòlegs sensibles amb les modalitats per a fer-se càrrec del servei d'assessorament lingüístic de l'ens audiovisual. Segons aquesta organització, MÉS s'ha proposat embullar els mallorquins, i demanen a la coalició que se situïn on sempre s'han situat: "contra l’ús i la dignificació de les modalitats insulars".

Per a la Jaume III el fet cert és que "qualsevol procés d’estandardització comporta, per definició, una unificació lingüística que fa més pobra la llengua". "No hi ha res més contrari a l’esplendor, diversitat i riquesa de la llengua que defensà sempre Mossèn Alcover que aquesta estandardització exagerada, amb base barcelonina, que els partits que conformen MÉS sempre han defensat". Recordem que aquest punt concret fou una de les tesis defensades per la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, en la presentació del llibre, ‘Les modalitats insulars. Recull de formes lingüístiques normatives de les Illes Balears’, a càrrec de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB).

Notícies relacionades

Llengua en l'àmbit formal
L'organització es demana per què el diputat menorquí de la coalició, Nel Martí, exigeix que els periodistes d’IB3 parlin un estàndard "estricte i postís" amb el qual la majoria de mallorquins no se senten identificats, quan "ell i els seus companys de grup parlamentari són incapaços de fer-ho al Parlament. O no tenen ambdós àmbits un grau de formalitat semblant?", es qüestionen.

Tot plegat, per a defensar que l'argument de Martí d'associar l’ús de les modalitats insulars a la incorrecció i a una manca d’idoneïtat dins els àmbits radiofònic i televisiu és interessat. "Aquesta ha estat una obsessió constant dels 'catalanitzadors' a ultrança de les Balears".