TW
0

Els vots en contra dels diputats del Grup Popular han tomat al ple del Parlament la Proposició no de Llei presentada pel PSIB amb la qual reclamaven la retirada de l'avantprojecte de la llei de l'avortament. «Cal deixar que aquest segueixi el seu curs parlamentari», ha justificat la popular Margalida Prohens.

Després que el PSIB hagi defensat una PNL que també ha estat promoguda per MÉS a l'entendre que el Govern central «pretén convertir en delicte» el que alguns consideren que és un pecat, el PP ha acusat a aquests grups de fer «una oposició de titulars» perquè la competència sobre aquesta normativa és estatal.

La portaveu adjunta dels parlamentaris populars ha criticat a més que l'oposició «pretengui que el Parlament demani la retirada d'un text que es troba en fase inicial» i ha posat l'accent en el fet que el text es «millorarà». «L'avantprojecte sofrirà millores per a acostar postures», ha dit.

«El PP vol una llei consensuada que faci cas de les recomanacions dels òrgans consultius, les recomanacions internacionals, que protegeixi a la dona davant una decisió que marcarà la seva vida, que trobi l'equilibri entre els drets de la dona i del no nat», ha dit Prohens.

Reculada de drets
Tanmateix, la socialista Cristina Rita considera la reforma com «una reculada en drets civils» amb la qual es produeix la «substracció del dret de decidir de les dones sobre quan volen ser mares». L'avantprojecte, ha indicat, és encara més restrictiu que la llei del 85. «D'aprovar-se, la decisió sobre el cos de les dones estarà en mans de tercers», ha indicat Rita abans de lamentar el «to paternalista» cap a les dones.

La socialista ha aclarit que el seu partit no està a favor de l'avortament perquè «pensam que és una tragèdia per a qualsevol dona», sinó que estan «a favor del dret a decidir de la dona».

Església i PP
Mentrestant, la portaveu adjunta de MÉS, Fina Santiago, ha lamentat que el «valedor ètic» del PP continuï essent l'Església i, després de mostrar el seu respecte a les diferents creences, ha remarcat que, en un Estat aconfessional, el partit que aspira a governar no pot convertir el que creu pecat en religió.

L'econacionalista ha retret també que tenguin «la mentalitat que el no nat està per damunt de la dona» i ha reivindicat el dret de les dones a decidir «quan volem parir». Segons ha indicat, la «contrarreforma» de Gallardón «ens allunya de l'Europa moderna que separa l'Església de l'Estat, i és la primera vegada que es passa d'una llei de terminis a una llei de supòsits», ha criticat.

Unanimitat
No obstant això, s'han aprovat dos punts de la proposta dels socialistes per unanimitat, amb els quals el Parlament assenyala que els poders públics han de garantir els drets fonamentals de les dones en l'àmbit sexual i reproductiu, així com les condicions de la interrupció voluntària, legal i segura de l'embaràs.

Així mateix, la Cambra ha donat suport a declarar que els poders públics han d'assegurar en el desenvolupament de les seves polítiques, l'accés en equitat a les prestacions relacionades amb la salut sexual i reproductiva de les dones a partir d'una política pública, integral i preventiva.