La qüestió de les prospeccions petrolieres a prop de l'arxipèlag enfrontà aquest dimarts el president del Govern, José Ramón Bauzá, amb els líders de l'oposició al Parlament. D'una banda, el mandatari balear lamentà que l'esquerra no impedís que l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero aprovàs aquests sondejos quan PSIB i MÉS governaven la comunitat, i per contra el portaveu de MÉS, Biel Barceló, recordà que tant al Parlament balear com al Senat, el seu partit s'oposà a l'autorització del projecte per part de Madrid.
«Es confon de Govern i de legislatura», digué Bauzá en resposta al líder econacionalista, qui l'instava a oposar-se de manera efectiva a les prospeccions, i no amb «'paripés'» com les declaracions públiques sense conseqüències pràctiques que segons la seva visió ha realitzat últimament.
Al seu torn, el president va prometre que el seu Govern «farà saber on toca» el seu rebuig als sondejos sísmics i a les prospeccions per la recerca d'hidrocarburs, i recordà que el PP ja va presentar en la passada legislatura iniciatives parlamentàries contra l'autorització d'aquests treballs. «Ara li preocupa? No li va preocupar el 2010?», incidí Bauzá, per a qui si MÉS es va oposar llavors a les prospeccions, considera que els seus companys de la coalició de Govern, en referència al PSIB, «no li van fer cap cas ni un». «La seva crítica actual arriba quatre anys tard».
«Bauzá no hi pinta res a Madrid»
Barceló, pel seu cantó, féu èmfasi en recordar que tant al Parlament com al Senat, el seu partit es va oposar a l'autorització de sondejos per part de Madrid, un projecte de l'empresa Cairn Energy que segons matisà compta amb el suport de l'actual executiu del PP.
En al·lusió al suport expressat el passat cap de setmana pel ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, Barceló assegurà que entre turisme, medi ambient i petroli, «el PP ha triat petroli», sense considerar l'oposició del Govern autonòmic. «El president de Balears no hi pinta res a Madrid», insistí el portaveu ecosobiranista, qui reclamà alhora una oposició efectiva de Bauzá en un assumpte en el qual la societat illenca es juga «el futur i l'economia» i que a més és motiu de consens.
Protecció d'espais i espècies
Per la seva banda, segueix la presentació d'al·legacions a l'estudi d'impacte ambiental de les prospeccions. En aquest cas ha estat la formació eivissenca GEN-GOB qui ha denunciat que la campanya sísmica que Cairn Energy vol dur a terme en el golf de València no contempla l'impacte que els treballs tendran en Llocs d'Interès Comunitari, LICs, o sobre les Zones d'Especial Protecció per a les Aus, i ZEPAs, incloses en la Xarxa Natura 2000.
Així mateix, els ecologistes pitiüsos critiquen que no es considerin els efectes sobre la població del virot, una au endèmica i en perill d'extinció, ni sobre els cetacis o les tortugues marines que es poden albirar a l'indret. Destaquen que, a més de les mancances del projecte i de l'impacte socioeconòmic del mateix, l'estudi de la petroliera presenta més omissions, com les repercussions que les prospeccions tendrien sobre el sector pesquer, que podria veure reduïdes les seves captures. Així, creuen que la falta d'informació actualitzada o el poc rigor en les notícies relatives als espais naturals són «inacceptables».
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Donar exemple i no utilitzar mitjans de transport que funcionin amb petroli. No vull veure a cap iluminat des GOB, de MÉS o del PSIB dins un cotxo o un autobús. Ni dins un avió o un barco. Això seria un exemple. Si no ho fan hauré de pensar que son una guarda d'hipòcrites.