Wert i Bauzá durant la seva conversa educativa a la Convenció Nacional del PP. | PP

TW
26

José Ramón Bauzá, president del Govern i del PP balear, defensà dissabte a vespre, durant la convenció nacional de la formació que se celebra a Valladolid, la seva política educativa. El cap de l'executiu lloà el Tractament Integrat de Llengües (TIL) i assegurà que “cal ser valents per canviar el sistema educatiu”. José Ignació Wert, ministre d'Educació, afirmà, per part seva, que la reforma educativa de la LOMQUE és la “reforma econòmica” més important de Rajoy.

Bauzá obri la seva intervenció en la ponència 'Educación para todos' defensant la necessitat de “ser valents per canviar un sistema educatiu que tant a Espanya com a Balears ha demostrat que no funciona”.

Durant la conversa amb Wert, el president balear va posar l'accent en “l'aposta pel canvi”. Un canvi que passa, a parer seu, per reconèixer “la nostra responsabilitat i implicació a l'hora de dur-ho a terme”.

Bauzá també va fer referència als “resultats preocupants” que ha generat el sistema educatiu actual, defensat que una societat “que vol ser competitiva” no es pot permetre un fracàs escolar del 39% o que el 40% dels joves de 17 anys no estigui matriculat a cap estudi.

En aquest sentit, les dades serviren a Bauzá per carregar amb duresa contra els sectors reticents i crítics amb les reformes, assegurant que fins i tot amb aquests índexs sobre la taula hi ha sectors que continuen considerant l'actual sistema “de qualitat”.

“No tenim una educació de qualitat. I tots els que participam en aquest procés hem d'assumir, cada un amb la seva quota de responsabilitat, que les coses no funcionen”, assegurà el president.

Pel que fa a les protestes educatives, Bauzá remarcà la importància de “superar les resistències que tenim al davant, perquè canviar l'educació és bàsic”. “No crec que no hi hagi ni una sola persona que no el preocupi el futur d'Espanya que no vulgui millorar l'educació”, afegí.

El cap de l'Executiu afirmà, a més, que el problema educatiu “és estructural”, que no depèn de la poca inversió, sinó d'“optimitzar i orientar” els recursos on són necessaris.

Defensa del TIL

Bauzá també va ser molt crític amb l'oposició ciutadana a la llei Wert, assegurant sentir-se molt “sorprès” perquè les dades demostren que el sistema “no funciona i que cal canviar-lo”.

Pel que fa a l'oposició de la comunitat educativa balear al TIL, Bauzá assegurà que les crítiques es produeixen tot i que l'Arxipèlag “lidera les llistes d'abandonament i fracàs escolar a tot l'Estat”.

Segons el president, el TIL pretén millorar les competències lingüístiques dels alumnes amb la introducció d'una tercera llengua, l'anglès. El “gran canvi” que introdueix el decret, explicà Bauzá, és impartir assignatures ni lingüístiques en anglès el que permetrà, a parer seu, “fer possible la formació d'anglès per a tothom i només per a qui pugui pagar-se classes particulars, col·legis privats o estades a l'estranger”.

Reforma econòmica
El ministre Wert, per part seva, asseverà que la LOMQUE “és la reforma econòmica més important d'aquest Govern” encara que va reconèixer que “els temps i els resultats” d'una reforma educativa “mai no casen bé amb els temps polítics i els temps electorals”.

Segons el ministre cal mirar “per endavant”, alhora que justificà la reforma amb els resultats negatius de l'informe PISA. A més, explicà que un dels objectius és “incrementar l'empleabilidad dels joves” i per a això ha apostat per acabar amb la “rigidesa actual” del sistema educatiu.