Els docents suspenen la gestió del Govern Bauzá durant l'any 2013. Representats sindicals, d'alumnes i d'entitats ciutadanes s'han concentrat aquest dissabte davant el Consolat de Mar per fer entrega de 12 carabasses “per les dotze assignatures suspeses” de l'Executiu. També insten a la Conselleria d'Educació, per tercera vegada durant aquest Nadal, a reprendre la negociació.
Durant l'acte, convocat per STEI-i, CC.OO., FETE-UGT, ANPE, l'OCB, Assemblea de Docents, Assemblea de mestres i professors en català de les Illes, Plataforma Crida, SEPC i Plataforma d'estudiants de les Illes Balears, s'ha fet públic un manifest en el qual s'assegura que “el conflicte educatiu resta obert” i en el que demanen diàleg per tal de desbloquejar la situació.
Maria Antònia Font, representant de l'STEI-i i encarregada de llegir la missiva, assegurà que “el Govern actual suma punts en la pèrdua de la credibilitat de la classe política”. “La ciutadania percep la pèrdua progressiva en els pilars de l'estat de dret com és la separació de poders. No s'ha fet camí en la construcció d'una democràcia real i participativa, ni en l'assoliment de la superació de les desigualtats socials que són les que ens poden aconduir a una societat més justa, solidària i igualitària”, ha assegurat.
En aquest sentit, els sindicats i entitats consideren que el 2013 ha estat “un any dolent per a la societat, la llengua, el comerç, les famílies, la sanitat, l'educació, els treballadors, el país” i no dubten a criticar Bauzá per les matèries “suspeses”.
Les assignatures que, a parer seu, no ha aprovat el Govern són: suspès en “respecte a l'estat de dret, a l'estat del benestar a la llengua, al país, a l'educació, la sanitat”; suspès en “tolerància”; suspès en “responsabilitat institucional”; suspès en promoure “la participació ciutadana”; suspès en capacitat “per dialogar i arribar a consensos”; suspès en “estratègia política”, en “capacitat per negociar i solucionar conflictes”; suspès en “capacitat per governar i aconseguir avenços socials”; suspès en “política educativa” i en “política lingüística”; suspès en solucionar “els problemes reals dels ciutadans: atur, habitatge, feina per als joves...” i suspès en preservar “els drets fonamentals dels ciutadans”.
Jornada de vaga
Per part seva, Biel Caldentey, representat de l'STEI-i, no ha descartat la possibilitat de noves jornades de vaga si després de l'aturada del dilluns vinent, convocatada en contra de l'expedient al director de l'IES Marratxí, no es repren el diàleg. El líder sindical ha volgut desmentir a la Conselleria, que assegura que els sindicats no han respost des del 17 d'octubre, i insten el departament dirigeix Joana Maria Camps a arribar un “acord global” i no només en el calendari d'aplicació del Decret Integrat de Llengües (TIL).
Caldentey, que ha acusat la Conselleria de “mentiders” i “incompetents”, ha assegurat que el diàleg de l'Executiu és “la repressió”. “El Govern perjudica l'educació”, assegurà el representant sindical, que ha matisat que no se solucionen problemes concrets, com les substitucions de 15 dies, per “manca de voluntat política”.
Unitat dels docents
Per part seva, Irene Salamanca, representant de la Plataforma Crida, ha volgut instar a la comunitat educativa a “mantenir-se ferma” i participar “unitàriament a les assemblees”. També ha instat els docents, pares i alumnes a fer “un seguiment del deteriorament progressiu de l'educació”.
Hola 'Nonas' (no-nacionaista pan-españolista). Aviam si deixes de fer el ruc i dius alguna cosa raonable, que et repeteixes com l'all. No tens prous diaris espanyolistes finançats pel govern de Madrid que has de venir adonar la llauna cada dia en aquest?