TW
2

MÉS ha registrat al Parlament una proposició no de llei en què proposa encomanar a la Comissió Assessora de Dret Civil de les Illes Balears “l'elaboració d'una proposta d'abolició de les figures de l'alou i els censos emfitèutics a perpetuïtat”. La proposta qualifica aquestes figures del dret civil mallorquí, basades en la distinció entre el “domini directe” i el “domini útil”, d’“anacronisme feudal”.

L'alou, vigent a Mallorca i Catalunya, procedeix del dret romana i és una càrrega sobre habitatges o solars per la qual els descendents de famílies de l'antiga noblesa poden reclamar el pagament d'un lluïsme de fins el 2% per cada transmissió de la propietat o operació de compravenda d'habitatges o parcel·les que hi hagi dins del que temps enrere van ser terres feudals.

El cens emfitèutic és un dret real que suposa la cessió temporal del domini útil d'un immoble, a canvi del pagament anual d'un cànon i d'un lluïsme per cada alienació de l'esmentat domini, en el seu cas.

Notícies relacionades

Antoni Alorda, diputat econacionalista, ha considerat que la ciutadania reclama un canvi en aquestes figures i es fa ressò de la iniciativa popular presentada aquesta setmana i que ha recollit més de 12.000 signatures per reclamar l’abolició dels alous, “autèntiques mòmies jurídiques”. El diputat ha recorda que la modificació d’aquesta figura aprovada l’any 2010 “va ser un avanç, però resulta insuficient”.

Reforma jurídica
Alorda ha considerat que “les exigències registrals que imposa aquella reforma limitaran el nombre d'alous supervivents, però avui sembla que ha arribat el moment de la completa abolició de la figura dels alous, com també la dels censos emfitèutics a perpetuïtat”.

La iniciativa de MÉS apunta que l’abolició d'aquestes figures jurídiques podrien preveure “les normes transitòries per als alous i censos vigents a fi que en cap cas l'abolició comporti responsabilitats patrimonials de l'Administració Pública”.