Obligar els docents que hagin d'estar al centre com a serveis mínims, a fer classe, contradiu algunes sentències dictades pel Tribunal Constitucional. Així ho assegura el sindicat STEI-i, després de consultar als seus serveis jurídics la validesa jurídica de les instruccions enviades per la Conselleria d'Educació per la jornada de vaga d'aquest dijous.
A les ordres enviades pel director general de Planificació, Infraestructures Educatives i Recursos Humans, Bartomeu Isern, es diu que “el personal docent que hagi d'acomplir els serveis mínims ha de realitzar les activitats docents, incloent-hi les lectives, que li corresponguin, de la mateixa manera que el personal que no secundi la vaga i al qual no se li hagi inclòs dins els serveis mínims”.
Pel sindicat STEI-i, els treballadors a qui se’ls impedeix el dret fonamental de vaga (els que són designats per cobrir els serveis mínims) han d’assegurar la prestació dels treballs que siguin necessaris per a la cobertura mínima del “servei essencial”, sense que això impliqui assolir el nivell de rendiment habitual ni assegurar el seu funcionament normal.
En coherència amb això, l’STEI-i considera que “obligar” els treballadors i treballadores designats per als serveis mínims a realitzar de tasques lectives “normals” (com si no hi hagués vaga) incompleix els criteris marcats pel Tribunal Constitucional a les següents sentències.
Sentència del Tribunal Constitucional 53/1986
Fonament jurídic 3
[...]
Mantenir un servei implica la prestació dels treballs necessaris per a la cobertura mínima dels drets, llibertats o béns que el mateix servici però sense arribar al nivell de rendiment habitual.
[...]
Sentència del Tribunal Constitucional 27/1989
Fonament jurídic 1
[...]
D'altra banda, la consideració d'un servei com essencial no pot suposar la supressió del dret dels treballadors que l’haguessin de prestar sinó la necessitat de disposar les mesures necessàries per al seu manteniment o, dit d'una altra manera, per assegurar la prestació dels treballs que siguin necessaris per a la cobertura mínima dels drets, llibertats o béns que satisfà el servei, sense que això exigeixi assolir el nivell de rendiment habitual ni assegurar el seu funcionament normal.
[...]
13 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Migdimoni Amb lo de que no he fet mai vaga tens rao Lo altre es veu que cada un le se monta axi com mes li conve
Alixendri, aquest és un dels quids de la qüestió, vos penseu que fer classes és traginar gent amb un bus o un tren....està clar que per sort no has fet mai vaga, el concepte de servei mínim no es aplicable de la mateixa manera a tots els àmbits.
PADRE, Hace 20 años que el Gobierno de turno no se asesora en padagogos y expertos para legislar sobre la educación. Y la LOMCE y el TIL son más de esta triste realidad.
LA EDUCACIÓN DE NUESTROS HIJOS HACE 10 QUE NO DEJA DE EMPEORAR. ¿AHORA, OS PONEIS A TRABAJAR??? A BUENAS HORAS, CAMISETAS VERDES.
Si pensam amb una vaga de sa EMT o de tren , podriem pensar que es seveis minims se redueix a que es conductors vagin an es bus , se aseguin devant es volant i no vagin enlloc . I es usuaris se puguen seure i llegir es diari sensa moures de sa parada, i en estar cansats devallar i anarsen a peu. Lo que hi son molts de vagos que fan vaga
Imajino un maestro en servicios minimos con niños de diferentes cursos, primero, tercero, sexto de primária... como puede dar una clase? Han ido nunca a clase los (i)rsponsables de la conselleria de educación?
eco eco....
Menos mal que están "trabajando". Menos mal que están "trabajando" para "mejorar la educación" de nuestros hijos. A uno, se le caen al suelo las arracadas, -y no ha llevado nunca-, si lo que están haciendo estos señores es "trabajar". Basta ver la foto. Mucho mejor si estuviesen quietos. Por no decir que muchísimos padres envían a su hijos a la concertada. Ellos mismo están matando su puesto de trabajo. El informe PISA dice que España está a la cola de Europa, pero Baleares está a la cola de España. Algo debe de tener el agua cuando la bendicen. Ya solo engañan a quién está dispuesto a ello. Pobres niños.
Fer classes de repàs sense veure temari nou o agrupar els alumnes a la sala de vídeo per projectar una pel·lícula de contingut educatiu, per exemple, és una manera de complir els serveis mínims tot fent classe, encara que no s'assolesqui "el nivell habitual d'activitat". El que no pot esser és que tenguin tirats cinc hores els nins al pati. Això és una canallada. Qui volen enganar aquests de l'STEI?
També segons l'informe PISA no hi ha diferències entre els resultats obtinguts per alumnats amb les mateixes condicions socioeconòmiques que estudien a la pública, concertada i privada. Per tant, dur-los a la concertada no et farà fogir del model educatiu que dóna tan mals resultats a PISA.