Educació ha volgut mostrar unitat i la consellera Camps s'ha rodejat fins i tot de la seva cap de premsa a la Mesa de negociació. | Miquel A. Cañellas
La quarta reunió per posar fi a la vaga indefinida dels professors de l'escola concertada i pública de les Balears ha conclòs aquesta nit sense acord, amb l'exigència dels sindicats i la negativa del Govern que es retiri l'aplicació del trilingüisme a les aules.
La vaga ha entrat avui en la seva tercera setmana d'activitat després de les multitudinàries manifestacions celebrades ahir a Palma, Eivissa i Maó per protestar contra la política educativa de l'executiu liderat per José Ramón Bauzá i l'aplicació de l'anomenat Decret de tractament integrat de llengües (TIL), que preveu l'ensenyament en català, castellà i anglès a les escoles.
Aplicació progressiva
El secretari autonòmic d'Educació, Guillem Estarellas, ha declarat als periodistes que el Govern aplicarà el TIL i ha explicat que s'ha proposat als professors en la trobada d'avui una aplicació progressiva de l'anglès a les escoles que no ha estat acceptada.
L'Executiu autonòmic, ha dit Estarellas, "escolta a tots i seguirà negociant", però el "problema" a la reunió de quatre hores de durada és la "posició immobilista" dels sindicats que suposa un retorn a inicis de setembre.
De fet, ha afegit, exigeixen " ara exigeixen també" la derogació de la Llei de Símbols de Balears, que prohibeix que en els centres educatius s'exhibeixin altres símbols que no siguin els oficials com la bandera quadribarrada catalana .
Maria Antònia Font, del sindicat STEI, ha manifestat que en la reunió s'ha reivindicat la retirada del TIL i que l'ensenyament del català es regeixi per l'anomenat decret de mínims , com ha passat en les últimes dècades.
També demanen els sindicats la retirada dels expedients als tres directors d'institut de Menorca que es van negar a complir la nova normativa lingüística del Govern del PP .
Font ha argumentat que els sindicats convocants de la vaga estan actuant igual que el Govern central en cas que el castellà fos " atacat arreu del món" , pel que és "ben legítima" la salvaguarda del català. En aquest context ha agraït el suport social , ciutadà i d'institucions públiques en aquesta "lluita".
El Govern no escolta "més de cent mil persones"
A més, Font ha lamentat que el Govern "no atengui" la manifestació d'ahir ni escolti la veu de les "més de cent mil persones" que van protestar a Palma , que "no són escoltades" ni ateses , amb unes formes " antidemocràtiques" d'un govern autonòmic que "posen en perill l'Estat de Dret".
Els sindicats ja disposen de 250.000 euros del "fons de resistència", que preveu alleujar la pèrdua de poder adquisitiu dels professors que fan vaga aquests dies.
Demà, dimarts està prevista al migdia una concentració a les portes del Parlament, dins del pla de protesta dels sindicats.
Dimecres que ve, a la seu de la Conselleria d'Educaci , tornaran a reunir-se a les 16 hores els representants dels professors i del Govern per intentar acostar postures.
32 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Alguns profes, no tots...perquè no tots els profes volem fer vaga i més adelentam matèria!!
Encara trobo a faltar la dimissió en bloc de directors i directores de centres educatius així com, també, la condemna a la greu actuació de la directora de l’IES Arxiduc Lluís Salvador, Margalida Ramis, la qual va cridar la policia quan va veure el piquet estudiantil mentint en la denuncia. Donau suport a la lluita verda? 0, al contrari, sou part de l'administració amb tot allò que vol imposar per decret? Recordau que l'estau representant.
a basta de fascisme quin cinisme posar-se aquest nom i després actuar com un feixiste, només et falta alçar el braç i cantar el cara al sol.
espedients de regulacio d´empleo ja . professors amb coneixaments d´angles ni ha a rompre no mes hi ha que posar-los en el lloc dels que no estan preparats . els nostros fills no poren asser victimas de la incapacitat del professors que no estan preparats . ni una passa enrera en la aplicaçio del trilinguisme
SALTAMARTÍ Ninot que porta un pes a la base i qu, desviat de la seva posició vertical, es torna a posar dret. El poble Joan Brossa En bauzá no s´hi tornarà a posar mai, dret.
Bauzá, els mallorquins te la dedicam: Veu com davallen a les fosses, els que ara viuen d´il·lusions... Dins la fossa de cap!
Uns tenen la "majoria silenciosa" que no se sap realment què vol i els altres tenen 100.000 persones que vam cridar ben alt què voliem. Tots dos tenen els objectius ben clars: uns volen aniquilar definitivament el català i els altres lluiten per al futur dels nostres infants. Uns tenen la força del poder i els altres la força del poble. Els governants tenen data de caducitat i el poble continuarà existint cada vegada més cohesionat. La lluita la tenim guanyada.
Que te veo, eres un puto payaso
Ha de cara clar que la comunitat educativa des d’un principi ja no estava d’acord amb el TIL. A la reunió que es va celebrar el mes de desembre amb el Consell Escolar de les Illes Balears (CEIB). El primer que es va aprovar va ser substituir el nom de “Tractament” per el de “ensenyament” Article 1: es proposa substituir “tractament” per “ensenyament”. Aquest canvi afectaria al títol del decret “decret pel qual es regula l’ensenyament integrat de llengües”, i a la resta d’articles. El gran problema es que el CEIB es un òrgan consultiu. per tant el govern, i així ho ha fet, no te cap obligació d’acollir les propostes al seu document. Això és el que pot passar amb la LOMCE, els consells escolars del centres seran nomes consultius i el director, nombrat majoritàriament per l’administració, farà el que ells vulgui (o li digui l’administració).
Un dels que seu darrera és mestre d'una escola que esperem tots li donaran la "benvinguda" quan hi haurà de tornar d'aquí a un any. A molts d'quests que són a la taula els haurem de recordar que Roma no paga traïdors.