El Pi aposta per la regulació del turisme de lloguer vacacional i lamenta que el Govern Bauzá “se'n renti les mans". | J.Bagur

TW
4

Proposta per les Illes (El Pi) ha assegurat que la postura adoptada pel Govern Bauzá respecte el lloguer d'habitatges per a ús turístic “perjudica els interessos” de Balears. Segons el partit liderat per Jaume Font, la modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans suposa “una oportunitat perduda a l’hora de donar sortida a una realitat econòmica amb un clar mercat potencial”.

El Pi considera que la “immobilitat de l’Executiu” davant aquesta problemàtica “fa que aquests arrendaments de temporada quedin en una situació jurídica de gran inseguretat”. De fet, segons el partit, la normativa balear de turisme “només preveu que es puguin oferir en arrendament habitatges unifamiliars aïllats o aparellats”, mentre a Balears “l’arrendament d’habitatges -pisos i cases- és una realitat econòmica”. “Hi ha estudis que fins i tot assenyalen que el turisme residencial podria suposar al voltant del 20% dels nostres visitants”, assegura la formació política.

El PI considera que aquesta “és una qüestió d’Estat per a Balears, ja que gran part de nostre model econòmic hi està relacionat”. És per aquest motiu que el partit reclama “un diàleg i consens, en el qual hi participin des d’institucions públiques fins als sectors afectats”.

Contractació turística
El Pi també considera que “no és possible, ni raonable, prohibir una modalitat de contractació turística que existeix i que té un mercat”. Fer-ho, segons la formació política, suposaria restringir les opcions d’aquesta comunitat davant els seus competidors i, per tant, actuar en contra dels interessos propis". El PI, així, aposta pel camí de la regulació i proposa les següents mesures:

Notícies relacionades

1. Que el lloguer de temporada estigui subjecte a un control administratiu a través de la realització d’una comunicació prèvia davant la Conselleria de Turisme.

2. Que els habitatges tinguin una antiguitat mínima de tres anys com a criteri per evitar un excés d’oferta i impacte territorial innecessari.

3. Que s’estableixi una taula de places màximes en funció de les habitacions o superfície de l’habitatge per evitar la massificació.

4. Que s’estableixi un sistema de qualitat del producte amb un pla de modernització temporalitzat.