La coalició reclama a l'Estat un major esforç per a "garantir" que els drets lingüístics | SUH

TW
4

MÉS per Menorca alerta de les denuncies per conflictes lingüístics amb funcionaris i assegura que la nova Llei de funció Pública, el decret del trilingüísme i la nova llei de policies no garanteixen els drets lingüístics dels ciutadans. Davant aquest fet, la coalició reclama a l'Estat un major esforç per a "garantir" que els drets lingüístics dels catalanoparlants siguin "garantits i respectats".

Segons un informe elaborat per l'ONG Plataforma per la Llengua, a Balears s'han registrat del 2007 ençà fins a 10 denúncies per conflictes lingüístics, la majoria relacionades amb agents de l'autoritat. Davant aquesta realitat, MÉS assegura que el català a Menorca "continua sent una assignatura pendent per als organismes oficials que depenen de l'administració de l'Estat central".

La coalició considera que la manca de coneixement de la llengua pròpia de les Illes Balears d'una part important dels treballadors públics de l'administració perifèrica de l'Estat, i especialment la falta d'una "actitud coherent" amb la voluntat de respectar els drets lingüístics dels catalanoparlants; fan que "cada any milers de ciutadans vegin conculcats els seus drets en àmbits com el de la justícia o el de l'ordre públic, i en el pitjor dels casos es vegin immersos en conflictes que sobrepassen la dimensió lingüística i esdevenen sancions".

Nel Martí, diputat de MÉS, assegura que en el fons els conflictes lingüístics són més una "qüestió d'actitud que no de coneixement". "Tots podem entendre que un policia nacional o un guàrdia civil acabat d'arribar no conegui el català (tot i que açò no s'hauria de produir mai), però l'important és que en els casos esmentats primin els drets dels catalanoparlants, i l'agent en qüestió que no domina la llengua dels menorquins delegui les tasques en un altre que sí que ho pot fer. Tan simple com açò. Aquesta és l'actitud de respecte i protecció als drets lingüístics que hem de reclamar. L'important és que des de l'administració central es promogui una actitud positiva vers la realitat plurilingüe de l'Estat", assegura el diputat.

En aquest sentit, MÉS per Menorca vol recordar que el marc normatiu vigent garanteix als ciutadans el dret a emprar la llengua pròpia en les relacions orals i escrites amb les administracions públiques radicades a les Illes Balears i que, en cap cas, "es pot discriminar" ningú per motius relacionats amb la utilització de la llengua oficial que elegeixin. Així ho estableix, segons la formació política, l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i la Llei 3/1986, de normalització lingüística. La coalició també recorda que la Disposició addicional 1a de l'Estatut estableix que el Govern balear ha de promoure la normalització de l'ús de la llengua catalana a l'Administració perifèrica de l'Estat.

Pla de normalització
Per tal de garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants, MÉS presentarà dues propostes al Consell de Menorca i al Parlament balear. En primer lloc, la coalició vol instar a la Delegació de Govern a adoptar les "mesures necessàries" per tal de garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants. En segon lloc, el partit vol instar el Govern Bauzá a presentar, en el termini màxim de mig any, un pla d'acció per a promoure la normalització de la llengua catalana a l'Administració Perifèrica.

Segons Martí resulta sorprenent que mentre els residents a les Illes reclamen cada any un major esforç de l'Estat perquè els catalanoparlants siguin "tractats com a ciutadans de ple dret", la Delegació de Govern "se n'oblidi" i engegui plans -com el Plan Turismo Seguro- per a oferir als turistes assistència personalitzada a través de traductors i policies intèrprets especialitzats. Per als menorquinistes aquesta és una bona iniciativa però "desentona" amb l'actitud d'oblid i menyspreu als drets dels residents.

Finalment, MÉS fa una crida a la ciutadania perquè "faci valer els seus drets lingüístics", i que en cas contrari presenti la queixa o denúncia corresponent, "perquè la legislació els protegeix, i perquè d'ells depèn la vitalitat de la nostra llengua".