L'article 20 permet als centres presentar projectes lingüístics propis. | GERMAN G. LAMA

TW
25

La Conselleria d'Educació ja està retornant els primers projectes lingüístics per incomplir el Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL). Per telèfon o per correu electrònic Inspecció està informant als responsables dels centres de quines són les modificacions que han de fer al projecte presentat perquè hi hagi un equilibri entre les matèries impartides en català i en castellà.

Des del passat dijous, Inspecció ja s'ha començat a posar en contacte amb els directors dels més de 300 centres de Primària i Secundària que han presentat un projecte lingüístic propi, tal com permet l'article 20 del Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL). Aquest article estableix que "d'acord amb el foment de l'autonomia, els centres educatius que requereixin una distribució horària de les llengües objecte d'ensenyament diferent de la que estableix aquest Decret, poden aprovar un altre projecte de tractament de llengües". I s'especifica que "el projecte ha d'incloure la justificació i l'argumentació del canvi plantejat, així com els mecanismes d'avaluació i seguiment prevists, sempre que, i amb caràcter general, es mantingui la impartició d'alguna àrea o matèria no lingüística en cadascuna de les llengües oficials i en la primera llengua estrangera".

Els projectes lingüístics que s'han començat a retornar no serien per incloure una mala argumentació o no especificar un mecanisme d'avaluació, sinó per no preveure prou hores de castellà al currículum. Amb tot, la Conselleria ja ha advertit als equips directius que si no fan les correccions pertinents actuaran d'ofici i seran ells els qui establiran com ha de ser el projecte.

Notícies relacionades

Els equips directius no poden fer canvis unilateralment
Els equips directius no poden fer canvis a un document que ha estat aprovat, com a mínim, amb el vot favorable de dues terceres parts dels membres dels consells escolars i que per ser de nou vàlid necessitarà el vistiplau d'aquest òrgan.

Els docents tenen l'obligació d'estar a disposició de la Conselleria també el mes de juliol, si bé en el cas dels alumnes i dels pares, membres també dels consells, no hi ha cap normativa al respecte que els obligui a res a estar localitzables. Amb tot, la impossibilitat dels directors de fer modificacions a un document aprovat prèviament per Consell Escolar i la dificultat per convocar a ple mes de juliol els consells escolars, podria facilitar que Educació ho tingui més fàcil alhora de tenir carta blanca per actuar d'ofici i modificar la presència del castellà en els currículums.

Des de la Federació d'Ensenyament de CCOO ja han advertit que si Educació actua d'ofici, impugnaran tot allò que decideixi fer als projectes lingüístics apel·lant a l'autonomia de centre que contempla la Llei Orgànica d'Educació (LOE).