La cadena humana del passat mes de maig. | Teresa Ayuga

TW
37

La Societat Catalana de Sociolingüística (SOCS), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), ha fet arribar a la comunitat científica internacional una “Declaració amb relació a l'ofensiva política contra l'ús de la llengua catalana per part dels organismes del Regne d'Espanya”.

El SOC demana als organismes i societats científiques del món que facin arribar les seves peticions a la UNESCO i al Consell d’Europa perquè “investiguin i, en el seu cas, condemnin formalment les polítiques que busquen de manera expressa i ostensible perjudicar la llengua catalana”.

En aquest document de 3 pàgines alertant que el Regne d’Espanya està incomplint en diversos conceptes els tractats internacionals que l’obliguen a protegir i respectar la diversitat cultural i lingüística i els drets de parlants de llengües minoritàries, especialment amb relació a la llengua catalana, el cas de les Illes ocupa gran part de l'argumentari per demanar als organismes internacionals que hi intervinguin.

En el cas de l'arxipèlag, la Declaració explica que “el Govern Balear està exercint pressió sobre professors i pares perquè s’incrementi l’ús del castellà a les aules. També ha eliminat recentment el requisit de coneixement del català entre els funcionaris de l’Administració”. I afegeix a les Illes i al País Valencià, on la llengua catalana és obligatòria a l’ensenyament, els governs impulsen actualment un model trilingüe català-castellà-anglès destinat a desarticular les línies educatives que usen el català com a llengua vehicular.

Per tot això, consideren que l’aspecte que mostra de manera més flagrant la voluntat política de “soscavar l’ensenyament i l’ús de la llengua catalana és l’estratègia concertada per a oficialitzar llengües o varietats lingüístiques divergents”. En el cas de Balears, posen com exemple que el govern autònom ha declarat la intenció de fiscalitzar els llibres de text perquè incloguin col·loquialismes 'balears'.

Tampoc obliden les actuacions d'abast estatal que està realitzant el Partit Popular i expliquen a les comunitats científiques internacionals que les Corts Generals espanyoles estan tramitant un projecte de llei de reforma educativa que aspira “a marginar el català dels programes educatius en les regions on està actualment en condicions de cooficialitat amb el castellà (a Catalunya, al País Valencià i a les Illes Balears)”.