Una pancarta a favor del català a l'escola durant una protesta educativa.Foto: Arxiu. | (c) Sergio G. Canizares

TW
20

El professorat es planteja declarar-se insubmís al Decret de Tractament de Llengües (TIL) que es posarà en marxa de forma progressiva el pròxim curs a primer curs de segon cicle (3 anys); a primer, tercer i cinquè de Primària i a 1r d'ESO. Durant la reunió de la comunitat educativa del passat 20 de maig celebrada a la UIB, algunes veus ja s'alçaren a favor d'aquesta acció, i poc a poc aquest acte de desobediència s'estén i pren força.

La secretaria de política educativa i normalització lingüística de l'STEI-i, Maria Antònia Font, es mostra convençuda que "hi ha gent disposada a assumir riscos en el moment en què s'hagi de produir aquesta insubmissió". I recorda les paraules de Gandhi de "quant una llei és injusta no s'ha d'obeir". L'acció d'insubmissió que alguns professors proposen també passaria perquè tot un claustre o un consell escolar se'n declarés. Ara bé, la Conselleria d'Educació quan ha d'actuar en qüestions sancionadores en matèria lingüística és molt ràpida i això és el que, per ara, fa aturar les intencions d'alguns docents. Ens aquests moments els professors que no volen arriscar-se a l'obertura d'un expedient, el que tenen al seu abast és el full de discrepàncies que ha facilitat el sindicat STEI-i. Si un funcionari es mostra en desacord en executar una ordre, però ho fa remetent-se que per sobre d'aquesta hi ha el compliment d'una llei, aleshores s'obre un procés administratiu més llarg i que no és tant clar que pugui acabar en una sanció.

Notícies relacionades

El president de l'Associació de Directors de Secundària, Antoni Quintana, assegura que "parlar d'insubmissió d'un funcionari no és correcte. Aquesta paraula no s'utilitza dins els òrgans de Govern dels centres". I afegeix que en tot cas "es pot dir que no els agrada el Decret, que en són contraris a l'aplicació de la norma". I és que parlar d'insubmissió d'un docent o de qualsevol funcionari implica exposar-se directament a l'obertura d'un expedient disciplinari.

Paral·lelament, el sindicat STEI-i també ha promogut un acte d'insubmissió adreçat als pares dels infants. els pares que ho vulguin, podran lliurar al centre o a la Conselleria d'Educació un document tipus que ha preparat el sindicat en què es diu que l'infant "no es presentarà a rebre docència en llengua (catalana, castellana o anglesa) d'aquesta disciplina acadèmica". Seran els pares els qui hauran d'omplir els espais en blanc del document amb el nom de la llengua en què no volen rebre les assignatures. La insubmissió es fa basant-se "en la legislació vigent, les recomanacions de la UIB i les demandes socials que afecten l'educació, amb l'empara de l'article 27.2 de la Constitució".