Imatge d’arxiu d’una protesta davant de l’IESManacor fa uns mesos. | R.F.

TW
96

Els pares es podran declarar insubmisos al Decret de tractament integrat de llengües. El sindicat STEI-i ha aconseguit trobar la fórmula legal que podran fer servir els progenitors per evitar que els seus fills siguin obligats a rebre més hores de classe en castellà.

Concretament, els pares que ho vulguin, podran lliurar al centre o a la Conselleria d’Educació un document tipus que ha preparat el sindicat en què es diu que l’infant “no es presentarà a rebre docència en llengua (catalana, castellana o anglesa) d’aquesta disciplina acadèmica”. Seran els pares els qui hauran d’omplir  els espais en blanc del document amb el nom de la llengua en què no volen rebre les assignatures.

La insubmissió es fa basant-se  “en la legislació vigent, les recomanacions de la UIB i les demandes socials que afecten l’educació, amb l’empara de l’article 27.2 de la Constitució”. I és que aquest article que regula la llibertat d’ensenyament diu que “l’educació tindrà per objecte el ple desenvolupament de la personalitat humana en el respecte als principis democràtics de convivència i als drets i llibertats fonamentals”.

Notícies relacionades

Després de l’elaboració d’aquest document per part dels serveis jurídics del sindicat, la pròxima passa serà presentar el document a altres agents de l’àmbit educatiu, com  a la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes (FAPA), la UIB, l’Associació de Directors de Secundària i l’OCB, per tal de  cercar-ne la complicitat en l’afer.

En el text d’insubmissió també es demana  a l’Administració  que “reforci l’ensenyament del català perquè tot l’alumnat, en acabar l’escolarització obligatòria, tingui un bon coneixement de les dues llengües oficials”. El sindicat recordà davant d’aquesta acció que “la primera certesa que tenim és que els pares estan legitimats per protegir el dret a l’educació dels seus fills i filles que recull com a dret fonamental la Constitució espanyola”. I per això “l’STEI -i posarà a disposició dels pares, mares i tutors legals un full que argumenti la insubmissió per protegir el dret legítim dels seus fills i filles a una educació de qualitat”.

Els pares que podran declarar-se insubmisos seran els dels infants de primer curs de segon cicle (3 anys), de primer, tercer i cinquè de Primària i de 1r d’ESO, és a dir, els cursos on el decret ja s’implantarà el curs 2013-14. Amb aquest  decret s’acabarà la possibilitat que els centres que ho vulguin facin  immersió lingüística. La normativa obligarà a introduir el castellà i l’anglès a l’aula. Ara bé, els centres que vulguin desmarcar-se del que estableix el decret –és a dir, un 30% de l’ensenyament en català, un 30% en castellà, un 30% en anglès i un 10%a elecció del centre– hauran de presentar el projecte lingüístic a Educació i fer una consulta no vinculant a les famílies.