TW
5

Una "gran pèrdua humana, acadèmica i científica". Així qualificà ahir Jaume Carot, vicerector de Professorat i Postgrau i rector per substitució reglamentària de la Universitat, la mort de la rectora Montserrat Casas, que finà dissabte a 57 anys a causa d'un càncer.

Durant una declaració institucional que va tenir lloc al campus, Carot remarcà que Casas va dedicar tot el seu temps a fer de la institució "un centre de referència i de prestigi intel·lectual". I ho va fer, destacà, "amb senzillesa, perquè ella era essencialment una dona senzilla, alhora que tenaç i brillant, i amb fermesa".

La Universitat ha obert un llibre de condolences en el qual totes les persones que ho desitgin poden expressar el seu condol per la mort de la rectora. El volum estarà disponible tant a la pàgina web de la universitat com físicament a l'edifici de Son Lledó. Mentrestant, ahir horabaixa es va obrir la capella ardent al tanatori de Sant Gervasi, Barcelona.

Durant tota la jornada, varen ser incomptables les reaccions i mostres de condol per la mort de la rectora. Així, el president del Govern, José Ramón Bauzá, va expressar al llibre obert per la Universitat el seu "condol més sincer i sentit", alhora que remarcà que la seva desaparició suposa "una irreparable pèrdua per a tota la comunitat universitària". El cap de l'Executiu, en nom de tots els ciutadans de les Balears, li agraí el seu treball, el compromís amb les seves idees i amb el coneixement, a més de les seves ganes de "fer millor la nostra societat".

El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, li reconegué també la seva "gran tasca" i subratllà que Casas suposa "un gran exemple de superació, esforç i sacrifici que, sens dubte, deixarà la seva empremta en les generacions universitàries futures i, per extensió, a les Balears". La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, qualificà la rectora com una "dona de coratge" i digué que la seva desaparició és una "gran pèrdua". En la mateixa línia s'expressà el batle de Palma, Mateu Isern, qui destacà de la gironina "la seva intel·ligència, capacitat de treball, valor, gran defensa de l'educació i l'esperit de lluita que va mantenir fins al final". Per això, en nom seu i en el de tots els ciutadans de Palma, Isern féu arribar el condol més sentit a la seva família, amics i a tota la comunitat universitària.

Els partits polítics també valoraren ahir la personalitat de la rectora. MÉS, PSIB, EU i Proposta per les Illes (El Pi) varen emetre diferents comunicats. Tots coincidiren a remarcar que Casas ha estat una dona exemplar que sempre ha defensat la universitat pública i la seva independència respecte dels governs de torn.

El PSIB anuncià també que una delegació socialista encapçalada per la secretària general i portaveu parlamentària, Francina Armengol, visitarà avui la Universitat per signar al llibre de condol.

En aquesta delegació participaran també la secretària general de Palma, Aina Calvo, l'exsecretari general i actual senador, Francesc Antich, el portaveu socialista en el Consell de Mallorca, Jaume Garau, els diputats Vicenç Thomàs i Cosme Bonet, els exconsellers d'Educació Bartomeu Llinàs i Bàrbara Galmés, a més de Rafi Sánchez i Juli Dalmau, secretari general de Joventuts Socialistes de les Illes Balears, entre d'altres.

Així mateix, l'Obra Cultural Balear (OCB) lamentà ahir la mort de la rectora, de la qual ressaltà la seva defensa de l'educació pública i de la llengua catalana davant els atacs de les institucions públiques de les Balears. Casas, assegura l'OCB, va voler que "l'educació pública de qualitat fos el fonament de les Illes Balears del futur".

 

 

Dídac Ramírez, president de la Xarxa Vives, que integren les vint-i-una universitats de les regions de llengua catalana, expressà igualment les seves condolences a la família i a la comunitat de la UIB. "En la personalitat de Montserrat Casas, el rigor acadèmic i la fermesa del seu posicionament davant dels grans reptes de la universitat anaven acompanyats d'una indubtable qualitat humana", manifestà a través d'una nota.

 

 

Un bon exemple d'aquest caràcter és una de les darreres voluntats de la rectora. Poc després de morir, el departament de comunicació de la Universitat va emetre un comunicat en què pregà "a aquelles persones i institucions que tinguin previst fer un enviament de flors, que destinin aquest import econòmic a la Universitat de les Illes Balears per a la formació de joves investigadors".

Per part seva, la Cambra de Comerç posa èmfasi en l'obstinació de Casas "per aconseguir que el coneixement i la investigació tinguessin un paper preponderant en l'articulació d'una societat més innovadora, competitiva i amb projecció de futur". I el sindicat educatiu ANPE elogià "l'amor per la cultura i la llengua" de les Balears del qual sempre va fer gala la rectora.

Finalment, el Col·legi Oficial d'Infermeria de les Balears "lamentà la pèrdua d'una dona tan entranyable i important per a la vida cultural i universitària de les Balears com ha estat Montserrat Casas", i reconegué alhora "la seva incansable feina per consolidar una gran universitat pública a la nostra universitat".