Palma fou de les poques destinacions urbanes on pujà la rendibilitat.

TW
0

Els hotels de Balears foren rendibles l'estiu passat. Així es desprèn del baròmetre elaborat pel lobby turístic Exceltur, segons el qual els municipis d'Eivissa, Muro i Calvià se situen entre els primers de l'Estat en rendibilitat turística. L'estudi analitza tant els ingressos mitjans per habitació disponible (RevPAR) com l'ocupació generada en 50 destinacions de sol i platja i 54 ciutats d'arreu de l'Estat.

D'entre les destinacions vacacionals, l'informe posa de manifest que Eivissa se situa al capdavant en rendibilitat turística. El municipi tancà el 2012 amb 78,6 euros de RevPAR, el que suposa un increment del 7,9% respecte de l'exercici anterior. Quant a ocupació turística, registrà un creixement del 3,1%. Els ingressos mitjans per habitació a Muro van ser de 73,3euros, fins a un 18,9% més que en el 2011 i l'ocupació augmentà un 4,2%. El tercer municipi més rendible de les Illes va ser Calvià, amb un increment del RevPar del 10,2%, fins a 53,4 euros, i un creixement en ocupació del 6,1%.

Les tres destinacions se situen per sobre de la mitjana dels municipis turístics analitzats, que tancaren 2012 amb un increment del 3,1% de RevPAR, que se situà en 51,1 euros, i un increment de llocs de feina de només l'1%. Els empresaris sostenen que l'augment d'ingressos no es traslladà amb la mateixa intensitat en generació de llocs de feina "per mor del caràcter temporal de la millora d'ingressos".

Pel que fa a Balears, el lobby turístic atribueix el bon resultat al seu millor posicionament davant la demanda externa amb una major capacitat de despesa, més presència d'hotels de 4 i 5 estrelles, i la reconversió de zones madures empresa per la iniciativa privada. Es refereixen a la reforma iniciada per Meliá a Mafaluf amb el Calviá Beach Resort.

En les destinacions urbanes, els ingressos davallaren de mitja per habitació un 4,6% i l'ocupació un 3,8%. En canvi, Palma no seguí la tendència estatal i registrà millores respecte l'any 2011. El RevPAR pujà un 2,2%, fins a 47,6 euros, i l'ocupació un 2,1.