Així ho ha reconegut el Ministeri amb la memòria econòmica que acompanya l'esborrany de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) a la mà. El text diu textualment que "la implantació de la reforma garanteix el respecte del programa de consolidació fiscal del Govern d'Espanya per als exercicis 2013-2014, si bé l'inici de la incidència sobre els pressupostos del Ministeri d'Educació no es produirà fins a l'exercici 2016".
La reforma s'implantaria en dos cursos (2015-16 i 2016-17), equivalents a tres anys naturals, i qui hauria de pagar-ne la posada en marxa seria el Govern central, aportant 23, 130 i 255 milions d'euros per cada any d'aplicació. El total de 408 milions que l'Executiu preveu que li costarà l'engegada de la llei Wert representa una xifra cinc vegades superior al que s'havia venut en un primer moment.
Ja el quart any d'aplicació de la nova legislació, les comunitats autònomes seran les encarregades de pagar "les despeses indirectes" que dependran de l'increment d'alumnat a Formació Professional (FP). El Ministeri assegura que com més èxit tingui la reforma i més es redueixi l'abandó escolar, les comunitats autònomes més hauran d'aportar per finançar els estudis d'FP.
L'estimació ministerial es basa en tres escenaris diferents, amb una forquilla econòmica en funció de les possibles situacions que es produeixin a cada comunitat: 50 milions, 334 milions d'euros i 927 milions d'euros, segons s'aconsegueixi reduir més o menys l'abandó escolar i incrementar els alumnes d'FP.
La reforma implicarà un major cost per a les comunitats que tinguin nivells de fracàs escolar més elevats, com és el cas de Balears, que arriba al 40% i lidera aquest indicador en l'àmbit estatal.
La Conselleria d'Educació va rebre dimecres la convocatòria per assistir a la pròxima Conferència sectorial d'Educació, que es farà a Madrid el 7 de febrer per parlar de l'acompanyament econòmic de la LOMQE; i també la memòria econòmica que especifica els costs que haurà d'assumir Balears per implantar la llei Wert.
De moment, Educació no s'ha volgut pronunciar sobre si les condicions econòmiques que acompanyen la posada en marxa de la nova llei podran ser assumides per una Conselleria que ha retallat 136 milions d'euros en quatre anys al sistema educatiu balear.
27 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El 2015, podràn donar gràcies si poden passejar- se pel carrer. I a Nosferatu fíns el vàren esbroncar fíns i tot a Sevilla, i que jo sàpiga el Sevillano no és cap idioma d´aquests que el preocupen tant.
Tenim MALLORQUINS" que nomes piulen, cuant ses lleis o decrets, atacan es catala ses tradiçions, ¡ inclus s,ha natura¡´aixo´ son "Mallorquines" de pes, i orgullosos de esser d´aqui, estam salvats amb aquesta guarda.
El curs 2015 - 2016, tota aquesta colla ja seran a campistraus. Ja no en cantaran pus galls ni gallines.
Antonio, la mateixa imposició que reb a Castella o a Madrid, qualsevol nin que té com a llengua materna el català, però en canvi li imposen estudiar en castellà; separatista no m'hi puc considerar perquè mai he volgut separar a ningú, però no puc dir el mateix de molts espanyols castellans que si que separau, i no voleu cap altra identitat que la vostra; a veure si començam a entendre que a Espanya no hi sou només els castellans, hi ha altres nacions i altres llengües apart de la vostra.
Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.
Joan, "noltros els mallorquins.." Tu que representas, a todos o que? JAJAJAJAJA
Joan Yo no soy medico, pero tampoco soy separatista. Y tu postura, ahora que hablas de imposiciones, lo es y mucho. Imponer a un crio estudiar en catalan durante 20 años, no es una imposicion no? Que pasa con la libertad de éstos? que se jodan no? nadie persigue ninguna lengua, solo que no van a dejarse pisar mas. Y si no, al tiempo.
@medico residente, i noltros els mallorquins el que no volem es que werts i demés ens venguin amb collonades de voler espanyolitzar-nos (som el que som, no el que ells volem que siguem). Que es dediquin a crear llocs de feina, que es pel que varen ser votats, i no per perseguir la llengua catalana, que sembla es l'únic que els hi ocupa i preocupa. Per cert el Circulo Balear, no es queixa d'aquesta imposiciò, ells que diuen treballar per la llibertat i en contra de les imposicions?, au jorgito, queixa't ara, que no t'he sentir queixar-te d'això
@medico residente, i noltros els mallorquins el que no volem es que werts i demés ens venguin amb collonades de voler espanyolitzar-nos (som el que som, no el que ells volem que siguem).
la admón no son sólo medicos sudamericanos. dejen de decir tonterias. yo lo que quiero de un médico es que me cure, lo demás es secundario.