Segons les dades de la patronal, en el 2012 els minoristes varen tenir un volum de negoci de 3.004 milions d'euros, xifra que suposa uns 101 milions menys que el 2011, quan s'assoliren els 3.105 millons de negoci. Ara bé, si es compara amb el 2007, quan s'inicià la caiguda en picat del sector, les dades encara són més alarmants. Aquell any el volum de negoci fou de 3.700 milions, nombre que implica que en sis anys s'han perdut 296 milions, el 18,8%.
L'ocupació en el sector també s'ha vist ben malparada a causa de la crisi. En el 2012 el sector ha donat ocupació a 29.792 persones, la xifra més baixa dels darrers vuit anys, amb un descens del 8,4%. De fet, el 2005 hi havia 31.930 persones treballant en el sector minorista, és a dir, 2.138 més que les registrades durant l'any passat.
La confiança dels comerciants en la recuperació del sector també es troba en hores molt baixes. El 2012 els empresaris donaren una puntuació de 4,01, tot i que al 2008 se situava en el 4,59. Aquesta situació es preveu que s'agreugi els primers trimetres de 2013, quan l'esperança de recuperació es troba en el 3,69 i el 3,64.
Futur incert
Bernat Coll, president de Pimeco, valorà les dades de manera negativa i augura que "queda un hivern molt dur per endavant". "El comerç minorista, els empresaris i tothom ho passa molt malament. No hi ha doblers i el comerç se'n ressent. Ja fa 4 anys que estam en aquesta situació", asseverà Coll, qui criticà les polítiques de liberalització del mercat implementades pel Govern Bauzá, ja que "no ajuden els petits comerciants".
"El futur és incert i ens esperen dos trimestres de 2013 molt durs. Esperem que enguany toquem fons i que l'estiu, amb la temporada turística, ajudi a suportar aquesta situació", sentencià Coll.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Si s'haguessin perdut 296 milions de 3.70 això no seia un 18 per cent. Si feim la resta de 3.700 menys 3.004 dona 696 milions, que això sí que és més d'un 18 per cent i, si hi afegíssim la inflaci`ó seria més d'un 20 per cent.
No s'enten el massoquisme dels petits i mitjans comenciants en votar reiteradament al PP, amics del gran capital i les grans superficies...
El comerç mallorquí no tendria per què haver perdut tant i, fins i tot, hauria pogut guanyar, si no fos que aquesta comunitat no gaudeix dels imposts que recapta perquè, en bona part, els ha d'enviar a l'altiplà castellà perquè allà el govern espanyol els respartesqui com li plagui. I li plau retornar-ne pocs. Els pressuposts anuals de l'estat canten en contra nostra any rere any. Si volem que això canviï, és necessari que el gremi d'empresaris del comerç sigui conscient d'aquest fet i NO doni suport ni al pp ni al psoE, que són, aquí, sucursals d'un partit que té la seu a fora i vetla per interessos externs a les Illes Balears. El comerç de les Illes Balears ha de donar suport polític explícit a formacions que vetlin pels nostres interessos col·lectius i això passa per donar-lo a formacions que facin feina per denunciar i acabar amb el dèficit fiscal que fa que siguem una comunitat que fa cada dia més feina per ser cada dia més pobra.