La Cambra, durant el debat de política general. | P. BOTA

TW
13

21 dels 59 diputats que té el Parlament balear cobren sou -no dietes- de la Cambra mentre també mantenen feines privades que els generen ingressos. Els salaris que perceben de la Cambra aquests 21 diputats van des dels 57.406 euros fins als 66.817 euros anuals bruts. En aquesta situació, s'hi troben parlamentaris dels dos grans grups, el popular i el socialista, que compatibilitzen la tasca parlamentària amb una activitat privada com a advocats, economistes, arquitectes, directius i administradors d'empreses, administratius o empleats de banca.

La situació no és irregular, perquè al Parlament no existeix la figura de la dedicació exclusiva (que impediria altres activitats), sinó la de dedicació plena (que permet fer-les compatible) i la de la dedicació parcial, que no inclou sou sinó dietes i que només cobren aquells polítics que ja tenen un sou públic d'una altra institució. Els diputats comuniquen a la Cambra la seva activitat privada quan assumeixen l'escó i el Parlament, en aquests casos, ha declarat que el sou que perceben com a parlamentaris és "compatible" amb "l'exercici professional" que han comunicat.

Segons la informació obtinguda, que és de principi de legislatura, entre els diputats que compatibilitzen un "exercici professional" amb l'activitat parlamentària hi ha membres de la Mesa del Parlament, que són els que tenen el sou més alt de la Cambra després de la presidenta. Cobren 66.817 euros públics a l'any i, a més, es poden dedicar a altres activitats. Però també hi ha portaveus dels grups, amb el mateix sou; portaveus a les comissions, que perceben 62.012 euros a l'any, i diputats rasos, que cobren 57.406 euros bruts cada any.

Bona part d'ells manté un despatx obert d'advocats, però també n'hi ha que declaren activitats com a economistes o arquitectes. A banda de professionals liberals, hi ha contractats en empreses com a administratius o com a directius.

Notícies relacionades

Dels 21 diputats que cobren sou i declaren altres activitats, n'hi ha 16 del PP i 4 del PSOE. PSM-IV-E, un grup integrat majoritàriament per funcionaris en excedència, no té cap diputat que faci altres feines. Precisament, PSM-IV-Eha reclamat darrerament que es modifiqui aquesta situació, que desapareguin les "dedicacions plenes" i que es fixin dedicacions exclusives, que facin incompatible la tasca parlamentària amb activitats privades. Alhora, reclamen que les dedicacions exclusives es limitin a unes poques i que la majoria de diputats deixi de percebre sou i passi a cobrar dietes per assistència.

Iés que actualment només cobren dietes del Parlament aquells diputats que ja tenen un sou públic d'una altra institució. En aquesta situació de "dedicació parcial" es troben els tres presidents dels consells i el president del Govern, que complementen els respectius salaris públics amb una retribució del Parlament de 22.311 euros a l'any per dietes globalitzades (una mitjana mensual, en funció de l'activitat prevista). El president, per exemple, complementa el sou de 65.585 i arriba als 87.896 euros. Així mateix, estan en aquesta situació un nombre mínim de diputats que són funcionaris i s'estimen més continuar fent la seva feina i cobrar dietes del Parlament.

En realitat, cap diputat no cobra dietes per cada pic que va a un ple o a una comissió, perquè els pocs que reben dietes ho fan de manera globalitzada. Ara només perceben dietes per anar a plens o comissions els consellers del Govern que no són diputats, és a dir, tots. Cobren 240 euros per ple i 126 per comissió, però no els paga el Parlament, sinó el Govern.

A més, són pocs els diputats que cobren el sou ras. Només una desena obté els 57.406 euros a l'any. La gran majoria percep complements, ja sigui com a membres de la Mesa o com a portaveus. Una trentena, per exemple, són portaveus a les 13 comissions permanents que té el Parlament i obtenen 62.012 euros a l'any.