TW
3

Govern i grans superfícies negociaran ara el nou impost mediambiental. Així ho decidiren després d'una reunió de dues hores ahir horabaixa al Consolat de la Mar amb presència del president José Ramón Bauzá. El representant de la Patronal de grans empreses de distribució (Anged) a les Balears, Francisco García, explicà que el cap de l'Executiu acceptà asseure's de nou per intentar algun tipus d'acord. "Nosaltres volem contribuir a la recuperació de la Comunitat, però no a costa d'aquest impost inassumible", assenyalà García.

No debades, els representants de les grans superfícies, amb companyia del president de la CAEB, Josep Oliver, lliuraren ahir un document a Bauzá en el qual advertien que el nou tribut, que pretén recaptar 8,5 milions d'euros el 2013, paralitzaria inversions previstes a Balears per valor de més de 171 milions d'euros els propers dos anys.

La patronal mostrà així les conseqüències del nou tribut al president en una reunió a la qual també hi assistí el vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló. Les grans superfícies indicaren que es deixarien de crear entre 2.250 i 2.900 llocs de feina directa i que se'n destruirien entorn de 3.000 dels 21.000 existents.

"Bauzá ens ha obert avui una porta petita i no la podem desaprofitar", assenyalà el representant d'Anged a Balears. Per això, confien a assolir un acord amb el vicepresident econòmic que "faci assumible" el cost del nou impost. En tot cas, ahir no parlaren de xifres, les quals s'hauran de debatre en la propera trobada.

Mentrestant, el vicepresident del Govern explicà que allò que s'haurà de revisar són els càlculs que ha fet cadascuna de les parts. En aquest sentit, cal recordar que, si bé l'Executiu preveu ingressar 8,5 milions a través d'aquest tribut, les grans superfícies calculen que, d'acord amb els paràmetres establerts, hauran de pagar "més de 15 milions anuals".

Notícies relacionades

Tanmateix, Aguiló no aclarí ahir si fan comptes rebaixar o no el tribut que hauran d'abonar les grans superfícies. El que sí que deixà clar és que fa les "passes adequades" per a la recuperació de l'economia. Així mateix, Aguiló, que manifestà no sentir-se deslegitimat per l'oferta negociadora de Bauzá, tampoc no mostrà temor davant la possible pèrdua d'inversions. "La nostra política és favorable a les inversions", hi va insistir.

En les properes setmanes caldrà veure com evolucionen les negociacions. En cas que no hi hagi cap avanç, les patronals tenen decidit recórrer l'impost davant els tribunals.

L'impost als rent a car ja afecta les reserves

La patronal Baleval ha denunciat que l'impost als cotxes de lloguer que projecta implantar el Govern el proper any ja està afectant el negoci turístic, ja que s'estan deixant de contractar els paquets que inclouen l'arrendament de vehicles. "Des que es va fer pública l'aplicació d'aquest impost, els paquets turístics que comprenen vol-hotel-vehicle de lloguer no es tanquen", indica l'Agrupació empresarial balear de lloguer de vehicles (Baleval) en una de les quinze al·legacions que ha presentat a l'avantprojecte impositiu de l'Executiu autonòmic.

Aquesta patronal, que avui participarà en la primera reunió de la comissió tècnica per a l'aplicació de l'impost, es queixa en les seves objeccions que el Govern publicàs dia 29 de novembre passat l'avantprojecte al Butlletí Oficial sense haver-lo donat a conèixer abans als representants de les empreses, la qual cosa considera "una falta de respecte". Baleval demana al Govern que retiri la iniciativa i cerqui el consens amb el sector.