TW
7

El Consell de Mallorca no tornarà competències al Govern ni en rebrà d'aquest. I ambdós continuaran compartint Serveis Socials i Cultura. Així ho reconegueren la presidenta insular, Maria Salom, i el president José Ramón Bauzá, després de reunir-se prop de quatre hores amb els seus executius en una cimera plantejada per revisar competències i evitar duplicitats. La reunió, però, només donà per anunciar acords menors i, segons Bauzá, serví per "escenificar" que fan feina per revisar competències, evitar duplicitats i solapaments i llevar burocràcia als ciutadans.

Tot i que ambdós qualificaren la reunió de "productiva" i "profitosa", allò cert és que en el capítol d'acords poca cosa explicitaren. Bauzá apuntà, com a exemple, que els consells es podran adherir a la central de compres del Govern i reduir un 20% el cost del que comprin. Anuncià un conveni entre Govern, consells i Cort per compartir bases de dades. Deixà entreveure que s'unificaran serveis d'emergències i que s'aprovarà la llei del sòl per tenir una única normativa territorial. I avançà que es resoldran conflictes puntuals, com el que impedeix al Consell assumir el manteniment de vies afectades per projectes ferroviaris del Govern.

Però al marge de qüestions puntuals, Salom deixà clar que ni el Consell tornarà competències al Govern (com havia advertit per manca de finançament) ni n'assumirà de noves. A més, els dos grans blocs competencials de la institució insular, Serveis Socials i Cultura, continuaran compartits amb el Govern, que manté algunes residències de gent gran o executa la promoció exterior de la Cultura. Consell i Govern actuaran "evitant duplicitats" i "millorant els serveis als ciutadans", apuntaren els responsables.

"La diferència és que avui ens hem assegut per primer pic oficialment, però feim feina des del primer dia", apuntà Bauzá per justificar la trobada. Salom defensà que les grans duplicitats ja s'han eliminat i es referí al tancament de Radiotelevisió de Mallorca, fa un any, i a l'extinció de les àrees de Turisme, Promoció Econòmica i Joventut de la seva institució. Anuncià que ara toca la feina de "microcirurgia" per continuar llevant duplicitats i que retin més els serveis amb menys recursos.

En la trobada també s'abordà -"s'ha fet un comentari", afirmà Salom- la qüestió del pressupost del Consell, que s'ha vist abocat per ara a prorrogar els comptes perquè no pot quadrar-ne uns de nous després de la forta retallada que li aplica l'Executiu amb vista a l'any vinent. "Feim feina conjuntament per quadrar els comptes com abans millor", indicà Salom, qui defensà que aquests han de ser "reals" i "d'austeritat". "És complicat, però ho traurem endavant", sentencià la presidenta, qui reconegué que l'aprovació dels pressuposts s'ha de produir tan prest com sigui possible.

Salom, però, evità en públic culpar Bauzá de les restriccions que el Govern aplica al finançament del Consell. La presidenta preferí carregar contra els anteriors responsables de la institució insular, referint-se al Pacte i a UM o a les presidentes Francina Armengol i Maria Antonia Munar, als qui va retreure que s'haguessin omplit la boca de dir que el Consell era el "govern de Mallorca", fent "molt renou" en època de bonança, però no haguessin resolt el principal problema de la institució, que és la de tenir un finançament dèficient i depenent del Govern. "És molt difícil fer una llei de finançament dels consells quan no hi ha doblers", digué. "Era molt més fàcil quan hi havia doblers a balquena", recalcà. Amb tot, afirmà el compromís del Govern i dels consells perquè el 2013 s'aprovi una llei de finançament dels consells. "Seria desitjable", va dir, i a ella i a Bauzá els "encantaria", afegí.

El president també mirà cap enrere quan criticà que la institució insular havia experimentat un "sobredimensionament" que no responia a les necessitats dels ciutadans, sinó a la dels polítics, pels pactes de govern signats.