Joan Lladó i Joan Tardà, a la seu d’Esquerra a Palma. | Ferran Aguiló - J.Torres.

TW
5

El diputat d'Esquerra al Congrés espanyol, Joan Tardà, té molt clar que davant el darrer atac al català del ministre Wert "només hi ha la resposta del carrer, de la insubmissió". Afegeix: "I a les institucions on som forts, atrinxerar-nos". Esquerra pretén promoure la insubmissió entre la comunitat educativa a les Illes Balears i la de la Generalitat, a Catalunya.

Tardà va fer aquestes declaracions ahir a Palma, arran d'una visita a Ciutat i acompanyat del president del seu partit a Mallorca, Joan Lladó. D'entrada, tenien previst fer una roda de premsa exigint al Govern espanyol els 1.500 milions d'euros que calculen que deu a les Illes Balears, per convenis incomplits i transferències deixades de banda, però les declaracions de José Ignacio Wert els varen fer canviar els plans.

De fet, Tardà, en la pròxima sessió del Congrés, demanarà en una pregunta oral: "Quines mesures afegirà el Govern a la llei d'educació per liquidar l'ensenyament en català?". Perquè des d'Esquerra tenen clar que aquesta mena d'atacs al català ajuden a aclarir la situació. Esvaeixen dubtes sobre quin és el posicionament del PP pel que fa al català -que Tardà identifica amb la de la FAES, la fundació de José María Aznar. Lladó defineix les accions del PP com a pròpies d'un "genocidi" que deixa clar que no hi ha espai per als Països Catalans dins d'Espanya.

Notícies relacionades

Segons els dos dirigents, el nou esborrany de Wert només és una passa més dels canvis socials que fa el PP aprofitant la crisi. Parlen, d'una banda, de la reforma laboral, les retallades en Sanitat i Educació i l'establiment de taxes en la Justícia, "que es carreguen l'estat del benestar", segons Tardà, i de l'altra banda, dels atacs al català a través dels governs autonòmics del País Valencià i de les Illes Balears i amb les lleis estatals com la que impulsa el ministre Wert. "I ho fan a tota velocitat", aclareix Tardà.

Explica que des del PP abusen de la figura dels reials decrets perquè així poden escurçar un tràmit parlamentari que duraria més de mig any a poc més de quinze dies. "Eviten que tinguem temps per intentar explicar a la societat què pretenen fer" amb cada una de les noves normes. I posa, com a exemple, "el desmantellament de la justícia universal" que ha impulsat el ministre Alberto Ruiz-Gallardón amb la imposició de les taxes judicials. "Els pobres ja no tindran accés a la justícia, ni a fer apel·lacions, serà només per als qui s'ho poden pagar, i tot això fa només dos anys era impensable", explica Tardà.

Tardà avança, però, que tots aquests atacs uniran les esquerres a través de la mobilització i la pedagogia. Lladó ho aprofita per dur l'exemple a les Illes Balears i reclamar un gran font progressista en defensa de la identitat i de l'estat del benestar.

El congressista d'Esquerra defineix l'esborrany del ministre Wert com "un atac a l'espina dorsal de la nostra societat", perquè la llengua "és el pilar de la cohesió social". Es tracta, diu, d'un retrocés de més de tres dècades en els avenços que s'havien fet amb el català.