La Llei de mesures urgents per un desenvolupament territorial sostenible a les Illes Balears (4/2008), aprovada durant la presidència de Francesc Antich (PSIB) i amb Gabriel Vicens (PSM) com a conseller del Territori, protegí un bon nombre d’espais naturals.
Provocà una allau d’expedients de reclamacions patrimonials, fins a 46, que suposarien, si fossin acceptades en la seva totalitat, indemnitzacions per valor de 703.046.291,53 euros. En tot cas, és cert que hi ha reclamacions que no tenen quantificada la indemnització, encara. I també s’ha de considerar, i des de la Conselleria en són conscients, que hi ha reclamacions milionàries que no prosperaran, que no suposaran cap despesa per a l’erari autonòmic.
Dilluns passat, es va conèixer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que condemna la Comunitat Autònoma a pagar 1.600.006 euros a la Immobiliària Pollença per tres parcel·les a la urbanització del Vilar.
La sentència, tot i que deixa clar que la Comunitat podria haver practicat proves per verificar les dades de l’informe de valoració presentat per la recurrent en la fase d’instrucció del procediment i que tampoc no demanà prova en la fase jurisdiccional, ha omplert d’inquietud el Govern de José Ramón Bauzá. La situació econòmica de la Comunitat no permet en aquest moment despeses d’aquest tipus.
No s’ha pres encara una decisió sobre si es presentarà recurs de cassació davant el Suprem, però tot fa pensar que la Comunitat ho farà, malgrat que sigui per guanyar temps i no pagar la indemnització de manera imminent.
El Govern estudia ara la millor manera per no pagar més indemnitzacions. La decisió final està en mans dels serveis jurídics, però ara per ara es consideren diferents opcions.
En tot cas, sembla clar que el Govern haurà de derogar alguns dels articles encara vigents de la Llei de mesures urgents per un desenvolupament sostenible. S’aconseguiria d’aquesta manera que les parcel·les recobrassin la catalogació anterior –urbans–. Ara bé, això no eximiria del tot la Comunitat del pagament d’indemnitzacions. Els propietaris podrien obrir un nou contenciós sol·licitant danys i perjudicis per les pèrdues causades durant el temps en què els terrenys han estat protegits. Sigui com sigui, aquestes pèrdues sempre haurien de poder acreditar-se.
El Govern pot optar per derogar-ne només alguns articles, per fer una llei nova o per modificar l’existent.
Tot fa pensar que optarà per no limitar-se a derogar, ja que sembla clar que hi ha territoris protegits per la Llei de mesures urgents per un desenvolupament sotenible que no tenen dret a indemnització. Es tracta, en definitiva, de tornar a catalogar com a urbans els llocs en els quals sembla clar que es poden declarar sentències indemnitzatòries. Ara bé, sempre que hi ha un plet judicial, es pot guanyar o perdre. És per això que des de la Conselleria s’estudiarà cas per cas. Així, les zones on és evident que mai no han existit els serveis bàsics que ha de tenir una urbanització és probable que continuïn protegides.
La realitat és que el Govern de José Ramón Bauzá és conscient que no es pot assumir en aquesta situació de crisi general el pagament d’indemnitzacions.
Arribats a aquest punt, s’ha de recordar que entre els territoris protegits hi ha la Victòria, les dunes de Son Real, punta Negra i cala Mitjana, la Marina de Llucmajor, el cap de cala Figuera i Rafalbetx, cala Llamp i diferents àrees naturals de la serra de Tramuntana...
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Que els hi firmi (ell com a persona física) una lletra a sis mesos. Mentrestant, que els hi doni quatre llagostes cubanes i vi amb sifó embotellat.
I que passa si el govern no paga les indemnitzacions? Estam parlant de 46 casos. I què és això comparat amb el milers de ciutadans que han vist rebaixada la pensió, rebaixat el sou, retallat el seu poder adquisitiu per altres raons (pujada d'imposts, de preus, etc.). El territori no admet segones oportunitats, s'ha de protegir el poc que queda ara!
Aquest tema ens pot sortir molt molt car a tots els mallorquins