El decret de llengües es posarà en marxa el curs que ve a les Illes. | SERGIO PEREZ - REUTERS - X00213

TW
13

El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, defensà ahir que no preveu tenir problemes amb el model de lliure elecció de llengua ni amb el decret de tractament de llengües, després que el Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG) hagi anul·lat dos dels punts bàsics del decret de plurilingüisme gallec.

Segons el conseller, "el nostre decret evita la consulta perquè el dret a triar llengua és individual"; en canvi, en el model gallec, a Infantil se sotmet a votació quina llengua prefereixen els pares que sigui la vehicular. La sentència toma ara aquest punt de la consulta conjunta perquè entén que l'Administració educativa no pot sotmetre a votació un aspecte tan fonamental com la llengua que s'utilitzarà a Infantil. A més a més, diu que els nins "tenen dret a rebre el primer ensenyament amb la seva llengua materna".

A les Illes, són els pares els que poden triar a segon cicle d'Infantil i a primer de Primària la llengua d'ensenyament primerenc dels seus fills. Ho fan a títol individual, independentment del que triï la resta de companys, ja que Educació garanteix l'atenció personalitzada per a aquells que no es decantin per l'opció majoritària.

Notícies relacionades

El segon punt que anul·la el Tribunal és el que permet utilitzar a l'alumne el gallec o el castellà, segons les seves preferències, a excepció de les matèries lingüístiques. Pel Tribunal, aquest article és il·legal des d'una triple perspectiva jurídica: concretament, perquè va en contra de la Llei de normalització, perquè permet que l'alumne parli castellà en una assignatura impartida en gallec i perquè s'impedeix així que aprengui a expressar-se de manera fluida en gallec.

També hi haurà consulta

Tot i que el conseller Bosch nega que pugui tenir problemes en l'aplicació del seu decret de tractament integral de llengües el curs que ve, allò cert és que el seu decret també inclou una consulta. Concretament, aquells centres que vulguin aplicar un model lingüístic educatiu que no sigui el que marcarà el decret hauran d'aconseguir que més d'un 65% del cens del centre els doni suport. En cas contrari, la nova normativa inclou un increment d'hores en castellà i anglès en decriment del català.