A partir del pròxim curs, 2013-14, el decret de tractament integral de llengües es començarà a aplicar als centres.

TW
87

La Conselleria d’Educació pretén que les famílies triïn a través d’una consulta el model lingüístic de la seva escola. Si més de la meitat de les famílies no donen suport a un mateix Projecte Lingüístic de Centre (PLC), s’imposarà el bilingüisme per decret.

Així ho recull l’esborrany del nou decret de tractament integral de les llengües que surt aquesta setmana a exposició pública. A la pràctica, això es tradueix que tots aquells centres que actualment apliquin un model d’immersió lingüística en català només podran garantir que això continuï sent així si la majoria del cens del col·legi, és a dir, els pares o els alumnes majors de 18 anys, en el cas d’FP, voten a favor d’un model educatiu que tingui el català com a llengua vehicular. Iés que el decret preveu que aquells centres que no aconsegueixin el suport majoritari del cens de l’escola hauran d’impartir les mateixes hores en català, castellà i anglès. Això suposarà de facto una dràstica reducció de la presència del català i, per tant, la bilingüització de les escoles. És més, hauran de modificar el PLC, com ja avançà el conseller d’Educació, Rafel Bosch, durant la seva aparició televisiva a Intereconomía, on revelà que la immersió lingüística passaria a la història després de més de vint anys de normalització a les aules.

Si fins ara, com a mínim, el 50% de l’ensenyament s’ha d’impartir en català, a partir del curs 2013-14 la nova fórmula passarà per un decret que inclou que s’hauran de fer les mateixes hores en les tres llengües a partir dels 3 anys i fins a Secundària. La implantació serà gradual.

Mirant el País Valencià

Notícies relacionades

Una de les claus per entendre cap on vol protar José Ramón Bauzá l’escola balear la dóna  Bosch en afirmar que el seu decret s’inspira “en el model valencià”.

El decret del plurilingüisme del País Valencià, que ja s’està aplicant enguany als infants de 3 anys, estableix que els centres poden adherir-se al Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià (PPEV) i/o al Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Castellà (PPEC). L’article 6.3 indica que també s’utilitzarà “la consulta sobre la preferència del programa que s’haurà de realitzar en cada centre als pares, mares o representants legals de l’alumnat, prèvia campanya informativa per part de la Conselleria competent”. Aquesta és una de les similituds entre el model balear i el valencià, que crida més l’atenció. En nom de la lliure elecció dels pares, els centres i els consells escolars perden un poder de decisió que recau en el Govern.

Bosch avançà dissabte a través de Twitter que aquesta setmana surt a exposició pública el projecte de decret per al tractament integrat de llengües.