TW
30

El comerç ha quedat sense ajudes per retolar en català. El Consell de Mallorca ha eliminat aquesta partida des que el governa l’equip de Maria Salom (PP). L’any 2011 s’eliminà la convocatòria i enguany ja no s’ha convocada. A banda de per als rètols, els comerços rebien subvencions per a etiquetatge de bosses i altre tipus de material.

“No es tracta d’una qüestió econòmica, sinó ideològica”, criticà el diputat de PSM-IV-ExM, Antoni Alorda. Segons el seu parer, el PP “està obsessionat a perseguir aquells espais on el català gaudeix d’una certa normalitat”, digué. En aquest sentit, es referí a les polèmiques declaracions del ministre Wert i advertí que el PP “vol castellanitzar Mallorca i Balears”.

Les ajudes per retolar en català fa temps que estaven establertes i, de fet, alguns ajuntaments les mantenen. “Contribuïen a cohesionar i també a modernitzar els centres urbans comercials”, explicà Alorda.

Notícies relacionades

En termes similars es manifestà el president de Pimeco, Bernat Coll, qui atribuí l’eliminació d’aquesta subvenció a “una mostra més que el petit comerç no rep cap ajuda”. “S’han eliminat totes”, subratllà. Recordà que es tractava d’una subvenció a la qual molts comerços s’acollien i lamentà que ara “ja no en queda cap”. De fet, només Pimeco tramità 68 peticions el 2008, 29 el 2009 i 28 el 2010 per poder retolar en català.

La patronal advertí, això no obstant, que el Consell “encara deu part de les subvencions als establiments que l’aconseguiren els anys 2009 i 2010”.

En tot cas, aquestes ajudes també les podria oferir el Govern, com ja passà el 2003, durant el primer govern del Pacte. En una entrevista a la revista de Pimeco, la presidenta del Consell, Maria Salom, explicà que aquesta legislatura la institució insular “no té competències en promoció socioeconòmica, com succeïa en el  mandat passat”. Subratllà que el Govern té “en exclusiva” aquesta competència. Això no obstant, l’Executiu no ha recuperat aquesta línia d’ajuts.

Proximitat

Segons un estudi del Consell de la legislatura anterior, la presència del català als comerços i al sector de la restauració és major als pobles d’interior que als de la costa. Alorda recordà que el fet de poder retolar en la llengua pròpia “és un element de proximitat” i aquestes ajudes “animaven els comerciants a fer servir el català”.
“Eliminar aquesta subvenció és una mostra més de la poca sensibilitat del PP cap al petit comerç”,  digué el diputat econacioanlista, en sintonia amb les manifestacions de Pimeco.