Bernat Joan, Exdirector general de polÍtica lingÜÍstica de la generalitat de catalunya. | S.G.C.

TW
10

Bernat Joan (Eivissa, 1960), exsecretari general de Política lingüística entre 2007 i 2011, treballa ara en un assaig sobre el desconcert de les esquerres europees i un altre sobre la nació dels europeus. Reincorporat a la seva tasca docent a Eivissa, també fa feina en un article de com hauria d'evolucionar la política lingüística si no es produïssin interferències en el seu procés evolutiu.

 

La modificació de la Llei d'accés a la funció pública va ser l'anunci del PP que pretenia rompre amb el model lingüístic de les Illes Balears. Com ho valorau?
El PP es va endinsar en un fangar del qual no sé com en sortirà (o com en sortirem tots plegats). Amb la modificació de la Llei de la funció pública, va descafeïnar el concepte d'oficialitat lingüística. On s'és vist que una llengua oficial pugui ser prescindible per als servidors públics d'un país? Efectivament, el PP va rompre el model lingüístic que havia funcionat a les Balears durant trenta anys i trencà un consens que havia estat bastant general (almanco entre les forces polítiques parlamentàries). Entra dins la línia habitual del PP de crear conflictes on abans no n'hi havia.

 

 

De la lliure elecció de llengua a les aules que s'aplica a les Illes, quina opinió en teniu?
Per començar, no m'agrada el concepte "lliure elecció de llengua". La "lliure elecció de llengua", a la pràctica, només és possible entre les persones que coneixen bé la llengua catalana i la castellana. Si algú no domina igual les dues llengües, si no les parla i les escriu amb la mateixa facilitat, de lliure elecció de llengua, res de res! El model deixarà els infants els pares dels quals optin pel castellà en situació d'inferioritat. Per posar-vos-en un exemple, l'any 2000 vaig analitzar el grau d'èxit o de fracàs escolar entre els alumnes de Secundària i Batxillerat d'Eivissa (i d'un parell d'instituts de Mallorca) i vaig arribar a la conclusió que la variable més clara és la integració socionacional. Els alumnes que puntuaven més en l'adhesió als trets d'identitat del país (i n'hi vaig comptar vint) tendien més a aprovar, i els que hi puntuaven menys, tendien a suspendre. I això es produïa independentment de quina fos la seua primera llengua.

 

 

Notícies relacionades

Què opinau del fet que el ministre Wert vulgui estendre la lliure elecció a tot l'Estat?
El ministre Wert no hauria de poder fer-ho, perquè aquestes comunitats tenen competències exclusives en Educació. Però això, el Govern de l'Estat s'ho passa pel folre. Supòs que "exclusiva", pel PP, no vol dir el mateix que per la resta de la humanitat.

 

 

Cap on creis que ens portaran els enfrontaments lingüístics com a societat?
Amb els enfrontaments lingüístics, s'intenta arraconar, o fins i tot liquidar, la part més feble. El PP ha desencadenat una voràgine de conflictivitat en aquesta àrea amb la intenció de poder llimar els mínims avanços en el procés de normalització, perquè entenen el català com una "peculiaritat regional", i no com una llengua regular de ple ús per a la nostra comunitat lingüística i ben desenvolupada en tots els aspectes. També hi veuen un senyal d'identitat pròpia diferent de l'única que reconeixen com a pròpia de l'Estat, i per això -seguint els dictats de la FAES i companyia- han declarat aquesta "guerra lingüística". D'altra banda, la resposta està sent magnífica: crec que tenen totes les de perdre-la.

 

 

Considerau que ara estam més enrere en el tema de la normalització lingüística que no pas quan el 1986 hi hagué un consens per aprovar la Llei de normalització?
Quant al consens, és evident, però això no implica que necessàriament estiguem en una situació pitjor. Al contrari. Vegem, per exemple, el cas de la segregació lingüística a l'hora d'escollir llengua de la lectoescriptura: gairebé nou de cada deu ciutadans han escollit el català. I tenim molta gent formada que no té cap complex a l'hora d'actuar amb normalitat en la nostra llengua. La diglòssia interlingüística ha reculat considerablement i el català és una llengua de prestigi. La gent, cada vegada més, se sent orgullosa de parlar català. I tenim una capacitat considerable d'incorporar nous parlants, procedents d'altres àrees del planeta.