El passat 1 de juliol els centres d'atenció primària, atenent al pla d'ajustos de la Conselleria de Salut, començaren a tancar els centres a les 17.30 hores com a mesura d'estalvi. Des dels sindicats alertaren fa uns mesos que aquesta nova mesura suposaria una saturació per als serveis d'Urgències dels hospitals, però de moment les dades no els hi han donat la raó. Des de l'IB-Salut asseguraren que aquestes xifres demostren que "no hi ha una allau de pacients als serveis d'Urgències dels hospitals".
Segons Salut, els motius per explicar aquest comportament dels ciutadans "són variats, però el principal és que els pacients acudeixen als serveis d'Urgències hospitalàries en casos de gravetat i no quan la patologia és banal". Aquesta tendència posa de manifest que, cada vegada més, "el ciutadà fa un ús més correcte i racional dels serveis d'Urgències hospitalàries". Afegiren que "és lògic que, si l'usuari va a Urgències quan la patologia és greu, el nombre d'ingressos augmenti".
Paral·lelament, l'1 de setembre uns 20.000 immigrants irregulars que viuen a les Illes varen quedar sense targeta sanitària i, per tant, sense cobertura. Ara, el Sistema Nacional de Salut (SNS) només atén els ciutadans irregulars si acudeixen a Urgències. És per això que tot apuntava també a un increment dels immigrants que utilitzarien aquest servei, si bé de moment la situació és ben diferent. Si durant setembre del 2011 es varen atendre 36.703 casos a les Urgències dels hospitals, enguany només s'ha arribat als 34.544 pacients, un 5,8% menys.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
És clar, al manco a Son Espases, que com que han de pagar pàrquing, ara de ben segur estarà sobrecarregant les urgències de Son Llàtzer que és gratuït.
Son Espases, molt de continent i poc contingut.
les dades no concorden amb el que comenten els companys de professió que fan feina al servei d'urgències dels hospitals... Hi ha entre 2 i 5 h d'espera en hores que abans no hi havia més de 30min (a la nit, a la 1 de la matinada la sala d'espera sembla el Born...) i les hores d'horabaixa que no obren els centres de salut, quan hi ha urgències, aquestes van al PAC, on per cert han hagut de posar reforços per poder fer front a la demana creixent d'urgències ( i processos NO URGENTS de persones que no poden anar al matí al seu metge per molt que vulguin, perquè la cosa no està ara per deixar la feina...) No es tracta de mirar les hores en les que millor ens surtin les estadístiques senyors... que ja sabem que per manipular informació són ben bons, se tracta de que un servei com és l'atenció primària, al que tot ciutadà té dret a accedir-hi està només a l'abast d'uns quants, i els que no el poden emprar no tenen més remei que anar a urgències a que els visiti un metge desconegut que segurament no els podrà ajudar...
És normal que hi hagi menys gents a urgències dels hospitals. Molts hi van per patologies no urgents i com el temps d'atenció és tant llarg que molts se n'afluixen. La meva experiència recent, després d'anar al PAC ha estat haver d'esperar 5:30 h a ser atès. I, per cert, amb un triatge inicial molt deficient. De tota manera, l'ús estadístic sempre ha estat manipulador. Jo he fet feina per a l'Administració sanitària i he vist que quan una dada no els hi agrada directament la canvien.