El vicepresident Aguiló assistí anit a la presentació pública de l’informe del CRE, hores després de vincular aquest centre dependent de Sa Nostra i la UIB a l’esquerra. | Ferran Aguiló - M.À.C.

TW
9

El vicepresident econòmic del Govern, Pep Ignasi Aguiló (PP), rebutjà ahir l'anàlisi del Centre de Recerca Econòmica (CRE, dependent de Sa Nostra i la UIB) i la tesi que la setmana passada havia fet el Consell Econòmic i Social (CES, organisme consultiu del mateix Govern) i afirmà que ambdues institucions "estaven en la línia de governs anteriors", com el Pacte d'esquerres, i "els resultats els tenim", sentencià amb referència a la crisi.

Les paraules d'Aguiló arribaven després que el CRE hagués advertit el dia abans que l'economia balear està en "alerta vermella", hagués qüestionat l'eficàcia de la política econòmica de l'Executiu perquè "no dóna resultats" i hagués lamentat que no s'estava aprofitant la crisi per afavorir un canvi de model productiu. La setmana passada va ser el CES, una entitat que el Govern del PP vol suspendre d'activitat, qui denunciava que la reducció del pes del sector públic portada a terme pels populars perjudicava la reactivació de l'economia balear.

El responsable econòmic de l'Executiu no amagà, als passadissos del Parlament, que mantenia una "discrepància important" amb la tesi del Centre de Recerca Econòmica. Segons Aguiló, la crisi econòmica actual es va iniciar fa anys i, per tant, "l'alarma s'havia de donar abans". "Hi tenim una discrepància important, perquè la situació de dificultat econòmica va començar fa anys i el CRE avisa ara; hauria d'haver advertit en el seu moment", criticà Aguiló. El retret, però, no té en compte que el CRE ja fa anys que adverteix de la necessitat d'aprofitar la conjuntura per canviar el model econòmic de les Balears.

L'altra discrepància que va voler fer evident el titular d'Economia és que el canvi de model no ha de venir del sector públic com, segons ell, defensaria el CRE, sinó que l'ha de portar a terme el mateix teixit productiu i el Govern s'ha de limitar a promoure reformes per afavorir la millora de la competitivitat. Aguiló defensà que aquesta segona situació és la que ja s'està produint a les Illes amb les modificacions legislatives impulsades pels populars.

El vicepresident encara mostrà una tercera discrepància amb l'anàlisi del CES perquè, si aquesta institució havia apuntat el dia abans que l'increment en el nombre de turistes no suposava un augment de la rendabilitat empresarial, Aguiló defensà que seria molt pitjor que no vinguessin més turistes. A més,defensà que la "fortalesa" de l'economia balear es basa, precisament, en l'obertura econòmica cap a l'exterior que provoca el turisme i que situa les Illes en millor posició que la resta de comunitats autonòmes per sortir de l'actual situació de crisi econòmica.