Cal remarcar que l'estudi d'Unicef és el primer que dóna dades concretes sobre la situació dels infants a l'Arxipèlag. El donaren a conèixer ahir a Can Campaner la presidenta d'Unicef Comitè Balears, Maria Antònia Caimari, i el responsable de Polítiques d'Infància d'Unicef a l'Estat espanyol, Gabriel González.
Caimari afirmà que l'estudi cerca "visibilitzar nins i nines, tenint-los en compte com una prioritat en la situació actual". I afegí que "ser un nin pobre a Espanya no significa passar fam, però sí tenir més possibilitats de no tenir una alimentació completa i suficient; no significa no accedir a l'educació, però sí tenir dificultat per afrontar les despeses o abandonar prematurament els estudis; no significa no poder anar al metge, però sí tenir problemes per pagar alguns tractaments".
L'informe destaca, a més, que la situació d'atur i la manca d'estabilitat laboral que pateixen moltes famílies arran de la crisi incideix directament en aquest risc de pobresa infantil i pot arribar a condicionar-ne el present i el futur. Els menors també es veuen afectats per la disminució del poder adquisitu de les seves famílies, una menor capacitat d'estalvi i problemes relacionats amb l'habitatge.
Així mateix, l'estudi indica que a les Illes resideixen 200.178 menors de 18 anys, segons fonts del padró municipal de 2011, i que el 18,9% són d'origen estranger. Hi conviuen més de 116 nacionalitats, però els infants estrangers (37.859) majoritàriament provenen del Marroc (19,67%), d'Alemanya (8,9%), del Regne Unit (8,4%), de l'Equador (6,29%), de Romania (5,7%) i de Colòmbia (4,3%).
Educació i Salut
A banda de l'impacte de la pobresa, el treball analitza altres aspectes, com la situació de l'ensenyament o la salut dels infants. Pel que fa a l'educació, la presidenta d'Unicef Comitè Balears afirmà que "som a la coa d'Espanya en les taxes d'abandonament i fracàs escolar". A les Illes, un 36,7% dels joves abandonen la formació i no estudien més enllà de l'ensenyament secundari obligatori, i se supera la mitjana espanyola (28,4%).
Durant el curs escolar 2010-2011, 146.966 nins i nines es matricularen en Educació Infantil, Especial, Primària i Secundària. Un 15,7% eren d'origen estranger, 23.072. L'informe també indaga en la salut dels infants i alerta que Balears és una de les comunitats amb més nins amb problemes d'obesitat i sobrepès. A l'Estat, el 44,5% dels infants té problemes de pes.
Quant al maltractament i abús d'infants, el 2010 es registraren 2.263 casos de maltractament infantil, un 73,8% de negligència, un 11,7% de maltractament físic, un 10,% de maltractament psíquic i un 4,2% d'abús sexual.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
NORMAl. No voldreu que cap nin d'Extremadura estigui sense ordinador portatil, o si?? Insolidaris, que sou uns insolidaris. Ja ho arreglara a n'aixo en Bausa.
17.600 euros? Ostia jo no guany tant i som 4 a ca nostra, hem pagat els llibres de sa nina i els d'es nin que ja va a s'institut i ara mos pasarán totes ses contribucións, tambè se m`ha espenyat s'aire acondicionat i crec que el mes que ve he de pagar es seguro d'es cotxo
I això pasa a la Comunitat Autònoma més expoliada per l'estat. Els nostres recursos s'en van a Madrid mentre aquí es pasa fam. Quan deixarem de ser una Colònia dÈspanya?
Això és una de es coses que ens hauria de preocupar més. Les conseqüències de créixer i educar-se en la pobresa dins una societat on aparentment hi ha molta gens que té doblers són inimaginables: depressions, violència, delinqüència, ... Els nostres fills són el futur i hauríem de mirar per ells. I quan dic els nostres fills no dic només els meus, sinó els de tots. Si no canviam el sistema no anirem enlloc. Així com van les coses serà necessària la solidaritat de tots i la honestadat dels polítics perquè ni moralment ni físicament es pot viure en un món on hi ha tanta gent que passa pena per viure. No perdem l'esperança i intentem canviar aquesta situació.