Els carrers de Palma, igual que els de Madrid i els d'altres ciutats de l'Estat espanyol, contemplaren ahir el primer símptoma de la tardor encesa que es preveu. I és que devers 5.000 persones protestaren en contra de les retallades socials del PP.
Ara bé, la percepció de la majoria de presents era que l'assistència a la manifestació fou menys forta del que s'esperava. En tot cas, la marxa s'allargà com una serp de colors i col·lapsà en bona part el trànsit de cotxes al centre de Palma. També serví per encalentir motors amb vista al curs polític i social que ara arrenca.
Ja ho advertí la periodista Laura Morral en la lectura del manifest que tancava la jornada: "Ara toca reivindicar la implantació de l'impost de patrimoni, com també convocar un referèndum per decidir sobre les retallades que el PP imposa a la societat". La portaveu, a més a més, criticà el president Bauzá per "sucursalista" i explicà que "la dreta està trencant els consensos més bàsics des de la Transició democràtica".
A l'impost de patrimoni i al referèndum s'hi afegí una altra proposta pràctica: la dació en pagament (amb l'entrega de la propietat de l'habitatge a l'entitat financera, se salda el deute). De fet, activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) recolliren signatures des d'una taula informativa a la plaça d'Espanya.
Solidaritat amb Gordillo
A la marxa destacava una pancarta amb els colors verds i blancs de la bandera andalusa, en la qual es podia llegir "Solidaritat amb Gordillo i Cañamero", a banda dels emblemes de SAT i SOC (el partit i el sindicat andalusos que han encapçalat els assalts a Mercadona i les ocupacions de les possessions de grans terratinents). Per part seva, el diputat Biel Barceló (PSM-IV-ExM) demanà un nou sistema de finançament que acabi amb l'espoliació fiscal que pateixen les Illes". I es mostrà sorprès pel fet que "a Extremadura tinguin recursos per davallar l'IVA cultural i aquí no en tinguem ni per a Educació".
La mobilització d'ahir estava convocada per la Cimera Social. Entre els integrants s'hi pogué veure Macià Blázquez (GOB), Maria Antònia Oliver (Memòria Històrica), Marisa Cerdó (Obra Cultural Balear) i els dirigents sindicals Lorenzo Bravo (UGT), Katiana Vicens (CCOO), Biel Caldentey (STEI-i) i David Díaz (USO).
Ara bé, hi hagué divisió sindical, ja que ni CGT ni CNT (ni els joves d'Arran) no secundaren la marxa. Les centrals alternatives, de fet, rebutjaren "l'anomenada Cimera Social tant en les seves absurdes aspiracions de tornar a una idealitzada situació anterior a la crisi econòmica com el full de ruta plantejat des del sindicalisme institucional, que no condueix sinó a la desmobilització".
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Sembla que el redactor no va veure les pancartes d'Esquerra Unida ni alguns membres del PSIB que hi anaren a títol personal. Ara, les declaracions d'en Barceló que no faltin. Això és una informació completa o destinada al consum miop dels PSMeros?
El SOC i el SAT son dos sindicats andaluzos es partit es el CUT
Que molta de gent no anàs a la manifestació no significa que estiguin a favor del que està fent el PP. De totes formes, les properes eleccions serviran per mesurar aquest suposat descontent.
la millor sortida: independència. Els nostres diners quedarien a la nostra terra.
Si volem ser realistes, demanem l'impossible. No n'hi ha d'altra.